SPOORHUIS FILMHUIS

Filmzaal met 35 comfortabele stoelen
Na afloop nog even napraten in het bagagedepot

HET FIJNSTE FILMHUIS VAN NEDERLAND

Met Spoorhuis Filmhuis doen intrigerende films uit de hele wereld het oude station aan om passagiers mee te nemen naar andere streken. In de voormalige wachtkamer kunnen wij 35 gasten in bioscoop-opstelling ontvangen, met lekker groot filmdoek en professioneel beeld en geluid. Voorafgaand aan de voorstelling vertelt een liefhebber over de film, regisseur, spelers en achtergrond. Na afloop is er gelegenheid om gezamenlijk in het oude bagage-depot nog even na te genieten. Geen pauze, behalve bij films die extreem lang zijn. 
Een redactie-team stelt jaarlijks het programma samen. Het team van 2023/24: Adriana Kegley, Karin Terpstra, Jacqueline Mondeel en Gert Tetteroo. Het Filmhuis is een activiteit van de Stichting Spoorhuis Vinkeveen. Suggesties voor bijzondere vertoningen welkom!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief via info@hetspoorhuis.nl voor updates, of volg ons op Facebook.
Begin november publiceren wij de films van januari tot en met juni 2024

Zondagavond 15 Oktober: De Man uit Rome

Nederland 2023, regie Jaap van  Heusden.

Als de sceptische onderzoekspriester Filippo vanuit het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp komt om een huilend Mariabeeld te onderzoeken, botst hij hard met de getraumatiseerde dorpsgemeenschap, die zich vastklampt aan hun wonder.

Aangetrokken en ontregeld door de zwijgende Térèse (19) die de tranen ontdekte, raakt Filippo verwikkeld in het verdriet van het dorp en in een serie schijnbaar wonderlijke gebeurtenissen die zijn zekerheden over zijn roeping als priester en als mens onderuithalen. De man uit Rome is de vierde speelfilm van Jaap van Heusden (In Blue, De Nieuwe Wereld), die met zijn werk meerdere Gouden Kalveren en een Emmy won.

Zondagavond 15 oktober, aanvang 19.30, zaal open 19.00. Film duurt 107 minuten. Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 13,50

Tickets voor De Man uit Rome bestel je hier.

Werkt de link niet plak dan deze link in de adresbalk: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-de-man-uit-rome-690854242637?aff=oddtdtcreator
Werkt het dan nog niet , ook niet als je je instellingen wijzigt: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

Zondagmiddag 5 November: WAD, overleven op de grens van water en land

ALLEEN NOG WACHTLIJSTPLAATSEN BESCHIKBAAR – MEESTAL KOMEN ER NOG TICKETS VRIJ

Nederland 2018, regie Ruben Smit (van de Nieuwe Wildernis)

Film i.s.m. natuurvereniging De Groene Venen – er komt ook een inspirerende spreker die de film inleidt. Na afloop gelegenheid om onder het genot van een drankje nog even na te genieten. 

In ‘Wad, leven op de grens van water en land’ leren we het op wereldschaal unieke karakter van het Nederlandse Waddengebied kennen door de ogen van een grijze zeehond.We volgen het dier vanaf de geboorte tot aan zijn zoektocht naar een partner door het Waddengebied. Een reis door alle verschillende leefgebieden (ecotopen) in alle seizoenen op die het Waddengebied rijk is. Zo maken we uitgebreid kennis met andere bewoners van het Waddengebied die ieder op hun eigen wijze proberen te overleven in het onverbiddelijke leefklimaat.

Het leven in het Waddengebied is dynamisch en zwaar; het is een kwestie van overleven. Op het constante snijvlak tussen eb en vloed in verschillende leefmilieus (van zandplaat tot jong duin, van mosselrif tot kwelder) moet elke bewoner telkens de strijd aangaan met medebewoners, de getijden en het klimaat. Met het accepteren van hun eigen nietigheid en bewonderenswaardige flexibiliteit, tonen alle Wadbewoners hun enorme inspanning waardoor ze in dit unieke ecosysteem kunnen over leven.

Een film die respect oproept voor de vindingrijkheid en veerkracht van de Waddennatuur en bovenal de verwondering prikkelt.

Zondag 5 november 2023, aanvang 15.00, zaal open 14.30. Film duurt 93 minuten. Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 15,00.
ALLEEN NOG WACHTLIJSTPLAATSEN BESCHIKBAAR – MEESTEL KOMEN ER NOG TICKETS VRIJ

Tickets voor WAD bestel je hier
Werkt de link niet plak dan dit adres in je balk: https://www.eventbrite.nl/e/673716794067
Werkt het dan nog niet, ook niet als je je instellingen wijzigt: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

Zondagavond 19 november: The Banshees of Inisherin

Ierland / USA 2022, regie Martin McDonagh

Over Pádraic (Farrell) en Colm (Gleeson), twee vrienden op het fictieve Ierse eilandje Inisherin. Het is 1923 en op het vasteland woedt een burgeroorlog, maar dat is niets meer dan het decor van de oorlog die tussen Pádraic en Colm zal ontstaan, wanneer Colm de vriendschap van de ene op de andere dag opzegt. Pádraic snapt er niets van en weigert Colms besluit te accepteren. Zelfs wanneer die dreigt zijn eigen vingers af te knippen als Pádraic hem blijft lastigvallen. Deze opvolger van het veelgeprezen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri van de Ierse schrijver/regisseur Martin McDonagh is al even wrang-komisch en tragisch als zijn voorganger. En even goed.

Zondagavond 19 november, aanvang 19.30, zaal open 19.00. Film duurt 113 minuten. Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 13,50

Tickets voor The Banshees of Inisherin  bestel je hier.

Werkt de link niet plak dan deze link in de adresbalk: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-the-banshees-of-inisherin-690864082067?aff=oddtdtcreator
Werkt het dan nog niet , ook niet als je je instellingen wijzigt: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

Zondagmiddag 10 december: GRUTTO! De reis van onze nationale vogel. 

Nederland 2022, regie Ruben Smit

Film i.s.m. natuurvereniging De Groene Venen – er komt ook een inspirerende spreker die de film inleidt. Na afloop gelegenheid om onder het genot van een drankje nog even na te genieten. 

De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van gouden-kalfwinnaar Ruben Smit (bekend van WAD en de Nieuwe Wildernis). De statige steltloper en nationale vogel vertelt het magistrale verhaal van hoe te overleven op zijn reis over de wereld op weg naar zijn broedgebied in Nederland. Fantastische documentaire vertoond naast het bijzondere vogelreservaat ‘De Demmerikse Polder’. 

Zondag 10 december 2023, aanvang 15.00, zaal open 14.30. Film duurt 97 minuten. Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 15,00.

Tickets voor GRUTTO! bestel je hier
Werkt de link niet plak dan dit adres in je balk: https://www.eventbrite.nl/e/673758839827
Werkt het dan nog niet, ook niet als je je instellingen wijzigt: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

Zondagavond 10 december: The Blue Caftan

Marokko 2023, regie Maryam Touzani

In THE BLUE CAFTAN toont regisseur Maryam Touzani dat liefde verschillende vormen kan aannemen. De fenomenale acteerprestaties van Saleh Bakri en de Belgische Lubna Azabal (INCENDIES, ADAM) zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film.

Halim (Saleh Bakri) heeft samen met zijn vrouw Mina (Lubna Azabal) een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina’s ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen er voor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien.

Zondagavond 10 december, aanvang 19.30, zaal open 19.00. Film duurt 123minuten. Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 13,50

Tickets voor The Blue Caftan bestel je hier. 

Werkt de link niet plak dan deze link in de adresbalk: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-the-blue-caftan-690868776107?aff=oddtdtcreator
Werkt het dan nog niet , ook niet als je je instellingen wijzigt: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

In januari  2024 vervolgen wij ons programma voor restje van de winter,  het vroege voorjaar en lente: dit wordt in november 2023 op deze site gepubliceerd. 

Eerdere voorstellingen

Zondag 19 november 2023
Zondag 5 november 2023
Zondag 15 oktober 2023
Zondag 24 september 2023, Wild Port of Europe. Een van de mooiste natuurfilms die wij samen met natuurvereniging De Groene Venen toonden, over de onvoorstelbaar rijke natuur in de haven van 010. Super!
Zondag 11 juni 2023. Dat was een van de mooiste filmavonden ooit filmfans. De film was met 6 uren lang maar zo mooi dat het toch weer te kort was. Inclusief heerlijke Italiaans maaltijd buiten aan lange tafels - een mooi afscheid van filmteam-leden en filmhuis mede-oprichters Theo en Marianne. In 2024 weer zo'n avond, eind mei,
Zondag 21 mei 2023. Een schrijnend en hartverscheurend verhaal over mannen en seksualiteit in het Zuid-Afrikaanse leger en hoe dat insituut mensen kapotmaakt. Prachtige film, geen Disney materiaal want het is niet eind-goed-al-goed. Integendeel.
Zondag 16 april 2023. Een van de mooiste films uit de Spoorhuis Filmhuis geschiedenis: verrassend/lekker Frans/emotionerend/lief/heerlijk. Je zou m nog een keer willen zien: Encore!
Zondag 12 maart 2023, heerlijke film, mooi verhaal, lekkere Britse humor.
2 uitverkochte voorstellingen zondag 19 februari, als voorpremiers van deze fantastische film die alles wat je denkt over de grond onder onze voeten verandert
De groene loper lag uit ivm de premiere, en voorzitter van natuurvereniging de Groene Venen Gerard Korthals (rechts op de foto) - die ook meewerkte aan de film - gaf een sterke introductie.
Zondag 12 februari 2023: een Japans meesterwerk over hoe om te gaan met het menselijk tekort. Drie uren lang genieten!
Zondag 12 februari 2023: Omdat Drive my Car 3 uren duurt hadden wij in de pauze heerlijke sushi van Ishushi in Mijdrecht. Dat gaan we vaker doen, film met passende (en vooral lekkere) maaltijd.
Zondag 29 januari 2023: prachtige film over het rijke onderwaterleven in Nederland. Met regelmaat dachten wij naar beelden uit verre oorden te kijken. Inclusief erg mooie inleiding van filmmaker Arthur de bruin, i.s.m. natuurvereniging De Groene Venen.
Zondag 15 januari 2023: een film uit Bhurma over een Yak en een klaslokaal kan dus ook briljant zijn. Wij waren diep onder de indruk van de acteurs, het camera-werk maar bovenal de magische wending die het verhaal aan het einde neemt. Ga deze zien!
Zondag 11 december 2022: niet bepaald een kerst-film om bij weg te zwijmelen, maar wat een indringend en mooi verbeeld epos van klassieke proporties. Halleluja Trompetten!
Zondag 20 november 2022, schitterende film over de natuur in onze Delta met hazen, stekelbaarsjes en nog veel meer. Met introductie van duiker en bioloog Rob Idema, ter gelegenheid van 50 jaar natuurvereniging De Groene Venen
13 november 2022, meesterlijk portret van het Parijs rond 1850 en dankzij het menselijk tekort nog altijd actueel. Een verrukkelijke avond.
30 oktober 2022, Heerlijke film over het dierenleven in Amsterdam, lekkere muziek en sterke inleiding van stads-ecoloog Geert Timmermans. Ter gelegenheid van 50 jaar De Groene Venen.
9 oktober 2022, briljante film, klein maar toch heel groot, over hoe een vrouw in Iran het systeem overleeft
25 september 2022, mooie (!) film met inleiding van regisseur Ignas van Schaik ter gelegenheid van 50 jaar natuurvereniging De Groene Venen
24 april 2022, de meningen over deze film waren nogal verdeeld..
24 april 2022, briljante film
20 maart 2022, briljante film
31 oktober 2021, briljante film
18 en 19 januari 2020, briljante film
15 december 2019, interessante film
17 november 2019, heel mooie film
20 oktober 2019, briljante film
20 oktober 2019, de film uitgekozen door wethouder Alberta Schuurs: briljant!
Wethouder Alberta Schuurs opende het Filmhuis op 20 oktober 2019, hier tussen voorzitter Klaas Pater en directeur Gert Tetteroo

Door Corona zijn in 2020, 2021 en 2022 diverse  voorstellingen afgelast – zoals Parasite en JoJo Rabbit – het was niet anders in die tijd.