SPOORHUIS FILMHUIS

Filmzaal met 35 comfortabele stoelen
Na afloop nog even napraten in het bagagedepot

HET FIJNSTE FILMHUIS VAN NEDERLAND

Met Spoorhuis Filmhuis doen intrigerende films uit de hele wereld het oude station aan om passagiers mee te nemen naar andere streken. In de voormalige wachtkamer kunnen wij 35 gasten in bioscoop-opstelling ontvangen, met lekker groot filmdoek en professioneel beeld en geluid. Voorafgaand aan de voorstelling vertelt een liefhebber over de film, regisseur, spelers en achtergrond. Na afloop is er gelegenheid om gezamenlijk in het oude bagage-depot nog even na te genieten. Geen pauze, behalve bij films die extreem lang zijn. 
Een redactie-team stelt jaarlijks het programma samen. Het team van 202/23: Marianne Verkade, Jacqueline Mondeel, Theo Witkamp en Gert Tetteroo. Het Filmhuis is een activiteit van de Stichting Spoorhuis Vinkeveen. Suggesties voor bijzondere vertoningen welkom!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief via info@hetspoorhuis.nl voor updates, of volg ons op Facebook.
Begin november publiceren wij de films van januari tot en met juni 2023

De film van 2022 / 2023

Zondag 15 januari 2023 19.30: Lunana: A Yak in the Classroom.

15 januari 2023: Lunana: A Yak in the Classroom

Bhutan 2020. Een hartverwarmend verhaal gefilmd op locatie van ’s werelds meest afgelegen school.

Leraar-in-opleiding Ugyen, een moderne twintiger uit de Bhutaanse hoofdstad, droomt van een visum om in Australië een zangcarrière op te bouwen. Als terechtwijzing voor deze hoogmoed wordt hij door zijn superieuren voor enkele maanden stage naar het land van de donderdraak gestuurd, hoog in het Himalaya-gebergte in Bhutan. Maar het leven gaat niet altijd zoals verwacht; er gaat een wereld voor hem open. Daar wordt het leven bepaald door een ander ritme dan in de grote stad. Door de mist tussen de bergen, door traditionele zang en door de uitwerpselen van de yak. Een wereld zonder smartphones en iPads, want elektriciteit is er sporadisch. Dit voor een Oscar genomineerde feelgooddrama heeft een prachtig verhaal, een verrukkelijk National Geographic-gehalte, is uitstekend verteld en onthult een beeldschone plek die nog maar zelden is vastgelegd. 

Zondag 15 januari 2023, aanvang 19.30, zaal open 19.00. Film duurt 1 uur 49 minuten. Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 13,50.
Tickets voor Lunana: A Yak in the Classroom bestel je hier.
Werkt de link niet plak dan dit adres in je balk: www.eventbrite.nl/e/tickets-lunana-a-yak-in-the-classroom-470903092827
Werkt het dan nog niet: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

Zondag 29 januari 15.00: Nederland onder Water

Nederland 2022. Welke verborgen schatten heeft Nederland te bieden? Wat is er te ontdekken in de onderwaternatuur van Nederland? Welke verrassende levensvormen treffen we aan net onder de waterspiegel? In de natuurfilm Nederland onder water komt een onbekende wereld tot leven, en dat zie je pas goed op ons grote bioscoop-scherm. Met een inleiding van duiker Rob Idema die ook bij het maken van de film betrokken is geweest, en wellicht ook filmaker Arthur de Bruin (nog niet bevestigd).
De film gaat over het dagelijkse leven onder water, van Zuid-Limburg tot aan het Noordzeekanaal. Bijzonder zijn de fraaie close-ups waardoor zelfs de kleinste lichamelijke details scherp zichtbaar zijn. Het verrassende leven van onder andere de paling (ondermeer in Vinkeveen met palingvisser Bert Klinkhamer), zwanenmossel, salamander en modderkruiper worden op fascinerende wijze in beeld gebracht. De dieren komen dichterbij dan ooit. Prachtige beelden laten zien hoe de dieren zich gedragen in hun natuurlijke habitat. 
Regisseur, onderwaterfilmer en aquatisch ecoloog Arthur de Bruin nam letterlijk een duik in deze wereld. De wereld die nooit iemand ziet en altijd in beweging is. “Wij zien de waterspiegel altijd van bovenaf, de bovenwaterwereld reflecterend. Mensen hebben geen idee van wat zich daaronder afspeelt. Van de kleuren, de schoonheid, de spelingen van het licht, van het wel en wee van de vissen en alle andere levensvormen die in deze wereld te zien zijn.”, aldus de Bruin.

Zondag 29 januari 2023, aanvang 15.00, zaal open 14.30  Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 15,00.  Film duur 60 minuten, inleiding 20 minuten en na afloop gelegenheid tot napraten in het oude bagage-depot. Deze film wordt i.s.m. Natuurvereniging de Groene Venen vertoond. 
Tickets voor Nederland onder Water bestel je hier.
Werkt de link niet plak dan dit adres in je balk: www.eventbrite.nl/e/tickets-nederland-onder-water-492723006777
Werkt het dan nog niet: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

Zondag 12 februari 2023 18.00: Drive my Car

Japan 2022  Onvergetelijke (!) roadmovie van Ryûsuke Hamaguchi. Met o.a. Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura, Reika Kirishima, Park Yu-rim en Jin Dae-yeon. Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Als je wilt kun je bij deze film ook een verrukkelijke sushi-maaltijd bestellen (zie hieronder). 

Normaal bestuurt de eigenzinnige theateracteur en -regisseur Yûsuke Kafuku zelf zijn rode Saab 900 Aero coupé, maar voor een klus in Hiroshima krijgt hij, zeer tegen zijn zin in, een chauffeur. Dat is de jonge Misaki Watari, die net als Kafuku gebukt blijkt te gaan onder een enorm, onverwerkt trauma. Complex, maar vloeiend verteld verhaal over verlies, acceptatie en onderlinge communicatie, gebaseerd op handvol korte verhalen van schrijver Haruki Murakami. Winnaar van de prijs voor het beste scenario op Cannes 2021 en in 2022 genomineerd voor vier Oscars, waarvan de prijs voor Beste Internationale Speelfilm werd verzilverd. 

Omdat dit  een lange film (179 minuten) is maken we er een bijzondere avond van: we beginnen om 18.00 uur en lassen een sushi-pauze in van 30 minuten. Het is daarom mogelijk (maar niet verplicht hoor) om bij het filmkaartje ook overheerlijke sushi te bestellen. Als je de tickets hebt gekocht krijg je van ons bericht hoe dat kan. 

Zondag 12 februari 2023, aanvang 18.00, zaal open 17.30. Film duurt 3 uur plus 30 minuten pauze. Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 13,50.
Tickets voor Drive My Car bestel je hier.
Werkt de link niet plak dan dit adres in je balk: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-drive-my-car-470923684417
Werkt het dan nog niet: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

 
Zondag 19 februari: de voor-premiere van Onder het Maaiveld. 

Nederland 2023, een film van Mark Verkerk en Ignas van Schaick. Matinee (uitverkocht) en Avondvoorstelling (nog plaatsen beschikbaar)

Uniek: een voor-premiere in Spoorhuis Filmhuis dankzij onze samenwerking met natuurvereniging De Groene Venen

EMS FILMS, de makers van succesfilms als De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis, gaat ondergronds met Onder het Maaiveld. De film over een uiterst actueel thema laat de fascinerende wereld direct onder onze voeten zien en toont het grote belang van een gezonde bodem. Onder het Maaiveld is vanaf 2 maart 2023 in Nederlandse bioscopen en filmtheaters te zien – maar kent een voor-premiere in Spoorhuis Filmhuis!

 Meestal denken we bij die natuur aan de zichtbare planten- en dierenwereld. Maar die flora en fauna is slechts het topje van de ijsberg. Onder het Maaiveld neemt de kijker mee op een fascinerende ondergrondse reis waar juist de kleine en microscopische wereld van onze bodem tot leven wordt gebracht. Verwondering en inspiratie staan daarbij centraal. Met een inleiding van bioloog en voorzitter van de Groene Venen Gerard Korthals, die aan deze film heeft meegewerkt. 

Zondag 19 februari 2023, twee voorstellingen: aanvang 14.30, zaal open 14.00 (matinee, deze is uitverkocht) en aanvang 19.30, zaal open 19.00 (avondvoorstelling, nog plaatsen beschikbaar) Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 15,00.  Film duurt 75 minuten, inleiding 20 minuten en na afloop gelegenheid tot napraten in het oude bagage-depot. Deze film wordt i.s.m. Natuurvereniging de Groene Venen vertoond. 

Tickets voor Onder het Maaiveld Matinee bestel je hier.
De matinee is uitverkocht

Tickets voor Onder het Maaiveld avondvoorstelling bestel je hier.
Werkt de link niet plak dan dit adres in je balk: www.eventbrite.nl/e/492744440887
Werkt het dan nog niet: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

Zondag 12 maart 2023 19.30: The Duke

Engeland 2020. Geestige oer-Britse tragi-komedie over een waargebeurde kunstroof.
In 1961 steelt de zestigjarige pas ontslagen taxichauffeur Kempton Bunton een peperduur schilderij uit de National Gallery in Londen. Pas vijftig jaar later zou de volledige geschiedenis achter de diefstal bekend worden. The Duke is zo’n heerlijk Engelse film met een goed en sociaal hart waarin een charmante stumper uit de lagere klasse held kan worden.
‘Niet schuldig’, pleit Kempton Bunton (Jim Broadbent) als hij voor de rechter staat. Maar het ontvreemde schilderij bevond zich wel degelijk in zijn woning. In zijn losgeldbrieven belooft Bunton het schilderij terug te geven wanneer de overheid televisie gratis beschikbaar maakt voor armlastige Engelse ouderen.
In het hart van de komedie wordt ook zijn gemankeerde gezinsleven duidelijk: dit is een man die het eigen leven geenszins op orde heeft. Vol nobele bedoelingen, maar ook onverantwoordelijk. De mond vol van principes, die zijn als hulp in de huishouding slovende echtgenote (Helen Mirren) zich niet kan veroorloven.
Een bijzonder verhaal over hoe een rechtschapen man de wereld wilde veranderen en daarmee zijn zoon en zijn huwelijk redde.

Zondag 12 maart 2023, aanvang 19.30, zaal open 19.00. Film duurt 1 uur 36 minuten. Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 13,50.
Tickets voor The Duke bestel je hier.
Werkt de link niet plak dan dit adres in je balk: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-the-duke-470908519057
Werkt het dan nog niet: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

De films voor april tot en met juni 2023 worden in februari gepubliceerd. 

Eerdere voorstellingen

Zondag 11 december 2022: niet bepaald een kerst-film om bij weg te zwijmelen, maar wat een indringend en mooi verbeeld epos van klassieke proporties. Halleluja Trompetten!
Zondag 20 november 2022, schitterende film over de natuur in onze Delta met hazen, stekelbaarsjes en nog veel meer. Met introductie van duiker en bioloog Rob Idema, ter gelegenheid van 50 jaar natuurvereniging De Groene Venen
13 november 2022, meesterlijk portret van het Parijs rond 1850 en dankzij het menselijk tekort nog altijd actueel. Een verrukkelijke avond.
30 oktober 2022, Heerlijke film over het dierenleven in Amsterdam, lekkere muziek en sterke inleiding van stads-ecoloog Geert Timmermans. Ter gelegenheid van 50 jaar De Groene Venen.
9 oktober 2022, briljante film, klein maar toch heel groot, over hoe een vrouw in Iran het systeem overleeft
25 september 2022, mooie (!) film met inleiding van regisseur Ignas van Schaik ter gelegenheid van 50 jaar natuurvereniging De Groene Venen
24 april 2022, de meningen over deze film waren nogal verdeeld..
24 april 2022, briljante film
20 maart 2022, briljante film
31 oktober 2021, briljante film
18 en 19 januari 2020, briljante film
15 december 2019, interessante film
17 november 2019, heel mooie film
20 oktober 2019, briljante film
20 oktober 2019, de film uitgekozen door wethouder Alberta Schuurs: briljant!
Wethouder Alberta Schuurs opende het Filmhuis op 20 oktober 2019, hier tussen voorzitter Klaas Pater en directeur Gert Tetteroo

Door Corona zijn in 2020, 2021 en 2022 diverse  voorstellingen afgelast – zoals Parasite en JoJo Rabbit – het was niet anders in die tijd.