SPOORHUIS FILMHUIS

Filmzaal met 35 comfortabele stoelen
Na afloop nog even napraten in het bagagedepot

HET FIJNSTE FILMHUIS VAN NEDERLAND

Met Spoorhuis Filmhuis doen intrigerende films uit de hele wereld het oude station aan om passagiers mee te nemen naar andere streken. In de voormalige wachtkamer kunnen wij 35 gasten in bioscoop-opstelling ontvangen, met lekker groot filmdoek en professioneel beeld en geluid. Voorafgaand aan de voorstelling vertelt een liefhebber over de film, regisseur, spelers en achtergrond. Na afloop is er gelegenheid om gezamenlijk in het oude bagage-depot nog even na te genieten. Geen pauze, behalve bij films die extreem lang zijn. 
Een redactie-team stelt jaarlijks het programma samen. Het team van 2023/24: Adriana Kegley, Karin Terpstra, Jacqueline Mondeel en Gert Tetteroo. Het Filmhuis is een activiteit van de Stichting Spoorhuis Vinkeveen. Suggesties voor bijzondere vertoningen welkom!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief via info@hetspoorhuis.nl voor updates, of volg ons op Facebook.
In september publiceren wij de films van oktober tot en met december 2024.

Zondagavond 25 februari: Gräns

Zweden/Denemarken 2018, regie Ali Abbasi

Gräns (Border) is een uitdagende mix van sociaal en magisch realisme, liefdesverhaal, nordic noir en bovennatuurlijke horror in een. De film laat zich niet makkelijk vangen onder een label, maar mag volgens de verwachtingen zeker rekenen op een groeiende cultstatus.

Tina spot een verdacht uitziende man die van de veerboot stapt. Hij is anders dan alle andere passagiers, een man die bijna dierlijk oogt. Niet in staat te ontdekken wat hij verbergt, raakt Tina gebiologeerd door deze Vore en zijn mysterieuze aura. Ze voelt met hem een verwantschap die ze met anderen niet kent. Haar onderzoek naar hem onthult veel meer dan ze kon verwachten.

Gräns werd geselecteerd voor het prestigieuze Un Certain Regard-programma in Cannes waarin het de hoofdprijs won.

Zondagavond 25 februari 2024, aanvang 19.30, zaal open 19.00. Film duurt 101 minuten. Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 14,50

Tickets voor Grans bestel je hier.

Werkt de link niet plak dan deze link in de adresbalk:
www.eventbrite.nl/e/tickets-grans-778674575617?aff=oddtdtcreator

Werkt het dan nog niet , ook niet als je je instellingen wijzigt: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

Zondagmiddag 3 maart matinee en zondagavond avondvoorstelling :  Vogels kun je niet melken

Twee voorstellingen ivm premiere van deze bijzondere film

Nederland 2024, regie Barbara Making. 

We zijn heel blij dat deze bijzondere film 2 dagen nadat ie uitkomt al in Spoorhuis Filmhuis draait, door onze samenwerking met Natuurvereniging De Groene Venen. Want dit is een juweeltje!

Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben.
Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. De oudste zonen willen de boerderij graag in de toekomst overnemen. Maar dan moet er nog wel steeds een boerderij om over te nemen zijn.

De hit van het noordelijk filmfestival, en nu in het premiere weekend 2 maal in Spoorhuis Filmhuis, i.s.m. Natuurvereniging De Groene Venen

Zondagmiddag 3 maart 2024 matinee, aanvang 15.00, zaal open 14.30.

Film duurt 115 minuten. Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 14,50

Tickets voor de matinee bestel je hier.

Werkt de link niet plak dan deze link in je adresbalk: www.eventbrite.nl/e/tickets-vogels-kun-je-niet-melken-matinee-778677333867?aff=oddtdtcreator

Zondag avond 3 maart 2024 avond, aanvang 19.30, zaal open 19.00.

Tickets voor de avondvoortelling bestel je hier

Werkt de link niet plak dan deze link in je adresbalk: www.eventbrite.nl/e/tickets-kopie-van-vogels-kun-je-niet-melken-avondvoorstelling-778681065027?aff=oddtdtcreator

Werkt het bestellen met de links dan nog niet , ook niet als je je instellingen wijzigt: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

Zondagavond 17 maart: Good Luck to You, Leo Grande

UK / USA 2022, regie Sophie Hyde

Nancy Stokes (Emma Thompson) is 55, weduwe en heeft nog nooit een orgasme gehad. Omdat ze ‘a woman of the world’ wil zijn boekt ze een dure hotelkamer en huurt ze een knappe, jonge sekswerker in: Leo Grande (Daryl McCormack).Nancy maakt zich op voor de beste seks van haar leven, en dat krijgt ze ook, maar onderweg gaat Good Luck to You, Leo Grande vooral over alles waar seks voor stáát: overgave, onzekerheid, respect, grenzen en genot. En de rest van het leven. Anderhalf uur ontroerende en opwindende pillow talk, en een lesje intimiteit voor iedereen.

Zondagavond 17 maart 2024, aanvang 19.30, zaal open 19.00. Film duurt 97 minuten. Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 14,50

Tickets voor Good Luck Leo Grande bestel je hier.

Werkt de link niet plak dan deze link in de adresbalk: 
www.eventbrite.nl/e/tickets-good-luck-to-you-leo-grande-778683391987?aff=oddtdtcreator
Werkt het dan nog niet , ook niet als je je instellingen wijzigt: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

Zondagavond 14 april: Tar

USA 2022, regie Todd Field

TÁR speelt zich af in de internationale wereld van de klassieke muziek en draait om Lydia Tár, door velen gezien als een van de grootste levende componisten/dirigenten en de eerste vrouwelijke chef-dirigent ooit van een vooraanstaand Duits orkest.
Met in de hoofdrol Cate Blanchett als Lydia Tár, de grensverleggende dirigent van een groot Duits orkest. We ontmoeten Tár op het hoogtepunt van haar carrière, terwijl ze zowel een boekpresentatie als de langverwachte live uitvoering van Mahlers Vijfde Symfonie voorbereidt. In de daaropvolgende weken begint haar leven zich op een bijzonder moderne manier te ontrafelen. Het resultaat is een verschroeiend onderzoek naar macht en de impact en duurzaamheid ervan in de huidige samenleving. tweeëneenhalf uur lang, maar het verveelt geen minuut. 

Zondagavond 14 april  2024, aanvang 19.30, zaal open 19.00. Film duurt 158 minuten. Prijs inclusief koffie/thee onbeperkt en wat lekkers: euro 14,50

Tickets voor Tar bestel je hier.

Werkt de link niet plak dan deze link in de adresbalk: www.eventbrite.nl/e/tickets-tar-778684094087?aff=oddtdtcreator
Werkt het dan nog niet , ook niet als je je instellingen wijzigt: mail ons op info@hetspoorhuis.nl

Zondagmiddag en avond 12 mei: Novecento

Film duurt 5 uur en wordt 2 x onderbroken door heerlijke Italiaanse maaltijd

Italie 1976, regie Bernardo Bertolucci

Net als verleden jaar sluiten we het filmseizoen af met een epische film. Novecento (1900) is volgens velen de beste film aller tijden. 

Een halve eeuw Italiaanse geschiedenis terugbrengen tot ruim vijf uur film, dat was wat Bernardo Bertolucci in 1976 voor ogen stond met het tweedelige Novecento. Vijfendertig jaar later blijkt Bertolucci’s epos – in 2006 gerestaureerd – nog even imposant (en actueel!) als bij uitbreng.
In dit tweedelige epische meesterwerk geeft Bertolucci zijn romantische kijk op de Italiaanse klassenstrijd. Aan de hand van de vriendschap tussen landeigenaar Alfredo Berlinghieri (Robert De Niro) en boerenzoon Olmo Dalco (Gérard Depardieu) houdt de regisseur het Italië van de eerste helft van de twintigste eeuw tegen het licht.Laat je meeslepen in de epische strijd tussen communisten en facisten, rijk en arm, op het Italiaanse platteland.  Na de eerste 2 uren eten we een lekkere pasta-maaltijd met Italiaanse salade, en na 4 uren het Italiaanse dessert.  Wordt heel mooi dit! Zondagmiddag en avond 12 mei 2024,  aanvang 16.00, zaal open  15.30 uur.  Film duurt 307 minuten plus 2 pauzes voor de maaltijd: 1 x 40 minuten minuten voor de hoofdmaaltijd en 1 x 20 minuten voor het dessert.  Prijs inclusief koffie/thee water  onbeperkt en wat lekkers, plus pastamaaltijd, salade, Italiaans dessert:  euro 40,00 p.p. 

Tickets voor Novecento bestel je via email:  info@hetspoorhuis.nl

Geef svp het svp aan hoeveel gasten, en of er diëten zijn. Dit wordt een heerlijk avondje!

Eerdere voorstellingen

Recensie volgt als film gespeeld heeft
Recensie volgt als film gespeeld heeft
Recensie volgt als film gespeeld heeft
Zondag 4 februari 2024, matinee: TheVelvet Queen, wederom een van de beste die we hier ooit gehad hebben. Rustgevend, inspirerend, mooi, stemt to nadenken: wat is deze goed!
Zondag 14 januari 2024 avondvoorstelling: Le Otto Montagne. Een van de mooiste films ooit in ons Filmhuis. En die muziek..... Verder zeg ik er niets over, gaat dat zien!
Mooi hoor, we begonnen het nieuwe jaar zondagmiddag 14 januari 2024 met 'Onze Natuur: het Wilde België'. En wat is die natuur mooi! I.s.m. natuurvereniging De Groene Venen
Zondag 10 december avondvoorstelling: The Blue Caftan was een verrukkelijke, schrijnende, mooie, lieve en prachtig gespeelde film. Het speelveld is klein, de hoofdrolspelers proberen ge3en er het beste van te maken. Fantastisch!
Zondag 10 december matinee: wat een bijzondere vogel is de Grutto - mooi vastgelegd. Weer heerlijke natuurfilm ism natuurvereniging De Groene Venen (volgend jaar weer een serie mooie natuurfilms!)
Zondag 19 november 2023: Meesterlijk, een geweldige filmhuis film, zwaar en licht tegelijk. Heerlijk, voor dit soort films is het filmhuis er!
Zondag 5 november 2023. WAD een mooie film was dit: een meesterwerk van Ruben Smit qua verhaal (soms gruwelijk), beelden, muziek. SUPER, uitverkocht, ism natuurvereniging de Groene Venen.
Zondag 15 oktober 2023. Bijzondere Nederlands/Itailaanse film, de productie is van allure en het einde voor meerdere interpreataties vatbaar.
Zondag 24 september 2023, Wild Port of Europe. Een van de mooiste natuurfilms die wij samen met natuurvereniging De Groene Venen toonden, over de onvoorstelbaar rijke natuur in de haven van 010. Super!
Zondag 11 juni 2023. Dat was een van de mooiste filmavonden ooit filmfans. De film was met 6 uren lang maar zo mooi dat het toch weer te kort was. Inclusief heerlijke Italiaans maaltijd buiten aan lange tafels - een mooi afscheid van filmteam-leden en filmhuis mede-oprichters Theo en Marianne. In 2024 weer zo'n avond, eind mei,
Zondag 21 mei 2023. Een schrijnend en hartverscheurend verhaal over mannen en seksualiteit in het Zuid-Afrikaanse leger en hoe dat insituut mensen kapotmaakt. Prachtige film, geen Disney materiaal want het is niet eind-goed-al-goed. Integendeel.
Zondag 16 april 2023. Een van de mooiste films uit de Spoorhuis Filmhuis geschiedenis: verrassend/lekker Frans/emotionerend/lief/heerlijk. Je zou m nog een keer willen zien: Encore!
Zondag 12 maart 2023, heerlijke film, mooi verhaal, lekkere Britse humor.
2 uitverkochte voorstellingen zondag 19 februari, als voorpremiers van deze fantastische film die alles wat je denkt over de grond onder onze voeten verandert
De groene loper lag uit ivm de premiere, en voorzitter van natuurvereniging de Groene Venen Gerard Korthals (rechts op de foto) - die ook meewerkte aan de film - gaf een sterke introductie.
Zondag 12 februari 2023: een Japans meesterwerk over hoe om te gaan met het menselijk tekort. Drie uren lang genieten!
Zondag 12 februari 2023: Omdat Drive my Car 3 uren duurt hadden wij in de pauze heerlijke sushi van Ishushi in Mijdrecht. Dat gaan we vaker doen, film met passende (en vooral lekkere) maaltijd.
Zondag 29 januari 2023: prachtige film over het rijke onderwaterleven in Nederland. Met regelmaat dachten wij naar beelden uit verre oorden te kijken. Inclusief erg mooie inleiding van filmmaker Arthur de bruin, i.s.m. natuurvereniging De Groene Venen.
Zondag 15 januari 2023: een film uit Bhurma over een Yak en een klaslokaal kan dus ook briljant zijn. Wij waren diep onder de indruk van de acteurs, het camera-werk maar bovenal de magische wending die het verhaal aan het einde neemt. Ga deze zien!
Zondag 11 december 2022: niet bepaald een kerst-film om bij weg te zwijmelen, maar wat een indringend en mooi verbeeld epos van klassieke proporties. Halleluja Trompetten!
Zondag 20 november 2022, schitterende film over de natuur in onze Delta met hazen, stekelbaarsjes en nog veel meer. Met introductie van duiker en bioloog Rob Idema, ter gelegenheid van 50 jaar natuurvereniging De Groene Venen
13 november 2022, meesterlijk portret van het Parijs rond 1850 en dankzij het menselijk tekort nog altijd actueel. Een verrukkelijke avond.
30 oktober 2022, Heerlijke film over het dierenleven in Amsterdam, lekkere muziek en sterke inleiding van stads-ecoloog Geert Timmermans. Ter gelegenheid van 50 jaar De Groene Venen.
9 oktober 2022, briljante film, klein maar toch heel groot, over hoe een vrouw in Iran het systeem overleeft
25 september 2022, mooie (!) film met inleiding van regisseur Ignas van Schaik ter gelegenheid van 50 jaar natuurvereniging De Groene Venen
24 april 2022, de meningen over deze film waren nogal verdeeld..
24 april 2022, briljante film
20 maart 2022, briljante film
31 oktober 2021, briljante film
18 en 19 januari 2020, briljante film
15 december 2019, interessante film
17 november 2019, heel mooie film
20 oktober 2019, briljante film
20 oktober 2019, de film uitgekozen door wethouder Alberta Schuurs: briljant!
Wethouder Alberta Schuurs opende het Filmhuis op 20 oktober 2019, hier tussen voorzitter Klaas Pater en directeur Gert Tetteroo

Door Corona zijn in 2020, 2021 en 2022 diverse  voorstellingen afgelast – zoals Parasite en JoJo Rabbit – het was niet anders in die tijd.