Komende Evenementen

ASPERGE DINER – HET WITTE GOUD IN DE BELLO EXPRESS
HEMELVAARTDAG 18 MEI

Donderdagavond 18 mei – Hemelvaartsdag – vieren we de lente met een voorjaarsdiner uit de Bello-Express.

Asperges van groentehal Kok zijn een klassiek onderdeel van dit culinaire 6-gangen menu, net als heerlijke vleesgerechten van de BBQ-trein, fijne groenten en lokale kazen met port toe.
Bob en Paulette van der Spruijt – van “tussen jacht en keuken” en bbq events – weten als geen ander asperge gerechten van topniveau van de BBQ-trein te presenteren.
Bij ieder gerecht heeft de jonge sommelier Eva Meijer (Grapedistrict Amsterdam) een passende en verrassende wijn van kleine wijnboeren gekozen, die zij ook live toelicht.

Het menu:

-Amuse au printemps
-asperge soepje op basis van kalfsbouillon
-asperge quiche
-kalfslende met gegrilde asperges van de BBQ
-lokale kazen met port
-lente dessert

Wij maken voor dit asperge diner gebruik van de hele benedenverdieping van het Spoorhuis Vinkeveen: de klassieke wachtkamer en het industriële bagage-depot.
Naast sommelier Eva Meijer is er ook een presentatie over asperges door de eeuwen heen – want het witte goud was bij de Romeinen al populair. Een van de gerechten komt dan ook uit de klassieke oudheid – opgetekend door de beroemde smulpaap Marcus Apicius in de 1e eeuw.

Donderdagavond 18 mei, van 18.30 – 22.00. Kosten: euro 74,50 per persoon, inclusief 6 gangen asperge-diner, wijnarrangement en alle andere drankjes.
Reserveren via info@hetspoorhuis.nl of 06-51327584.

Vier het voorjaar in het Spoorhuis!

Polderperformances II: Mijn vlakke land
Zondag 10 september 2023

Polder, muziek, optredens, lekkere hapjes en veel natuur
Polder Performances in 2022 in het Spoorhuis: duo Ludique, die er ook in 2023 bij zijn.

GRASSROOTS – SMAAKT NAAR OEROL – OPTREDENS – RELAXEN – MONUMENTEN – WANDELEN – POP – KLASSIEK – GEDICHTEN – CHANSONS – KAAS – FIETSEN – POLDER – NATUUR – LEKKERE HAPJES – KOEIEN – VIDEO ART – MUZIEKTHEATER

Voor het tweede jaar organiseren wij met Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Cultuurpunt Ronde Venen de mooiste Open Monumentendag ooit.  De entreeprijs is …..0. En dat is gratis.  Heerlijke optredens, verrukkelijke hapjes en een geweldige sfeer in de Demmerikse polder op 4 locaties: Spoorhuis Vinkeveen, Kaasboerderij Van der Arend, Ruine van Vinkeveen en Gemaal de Ruiter. Verleden jaar was het thema water, dit jaar is het thema AARDE. Mijn Vlakke Land van Jacques Brel, misschien wel het mooiste Nederlandstalige lied aller tijden, is voor die dag ons Volkslied. Dat kom je op alle podia in diverse vormen tegen, net als veel andere kunstuitingen en songs die AARDE, POLDER OF LAND als inspiratie hebben. Komt dat zien, hou deze site in de gaten voor het programma, volg ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwbrief via info@hetspoorhuis.nl. Verleden jaar trokken wij heel veel en superenthousiast publiek, dat wordt in 2023 nog mooier. 

Het Tussen Jacht en Keuken Wilddiner
Zaterdag 25 en zondag 26 november 2023

Een heerlijk warme sfeer
Bob en Paulette van der Spruijt, Gert Tetteroo
Schots Hert
Heerlijkheden in het oude bagage-depot

De traditie wordt weer met extra vuur voortgezet: zaterdag 25 en zondag 26 november 2023 vindt voor de vijfde maal het ‘Tussen Jacht en Keuken Wild Diner’ plaats. Bob en Paulette van der Spruijt serveren ‘walking dinner’ serveren waar de zuiverheid van dit vlees volledig tot zijn recht komt.

Een heerlijke all-inclusive avond met korte presentaties van de jager en de stationschef, heerlijke gerechten en bijpassende goede wijnen.
“Walking” omdat u niet de hele avond op uw stoel blijft zitten, maar ook rouleert tussen wachtkamer en bagage-depot, en tussen comfortable zit-tafels en gezellige sta-tafels. Zodat u optimaal van de gerechten en het gezelschap kunt genieten.Data: zaterdag 25 en zondag 26 november 2023 van 18.00 – 22.00, Spoorhuis Vinkeveen.

Kosten: euro 72,50 p.p. inclusief prachtig wijnarrangement en alle andere drankjes. Reserveren: info@hetspoorhuis.nl of 06-51327584.

Wij kunnen voor uw bedrijfs- of familie-evenement ook speciale wild-avonden verzorgen.

Evenementen in de afgelopen jaren 
 

De Glorie van Vinkeveen: KAAS.

Zaterdag 18 en zondag 19 maart 2022

Twee heerlijke, uitverkocht avonden met Kaas in de hoofdrol, maar ook met paling van Klinkhamer, Soep van Kok en Appeltaart van Mens. Lokaal is het helemaal!
Naast de kaasfondue en andere lekkernijen ook verhalen van palingvisser Klinkhamer, kaasboeren Annie en Leon van der Arend, amateur historicus Klaas Pater en stationschef Gert Tetteroo. Het was een verrukkelijk weekeinde!
Lezing: De Invasie van de Amerikaanse Rivierkreeft – een ode aan Piet Heemskerk

Zondag 11 december 2022

Kunnen we iets tegen de invasie van de Amerikaans rivierkreeft doen? Volgens de in september overleden bioloog Piet Heemskerk (foto rechtsboven in het blok tijdens een lezing alhier in 2018 over de weidevogels in de Demmerikse polder) moest dat wel. Ter ere van Piet’s vele onderzoekswerk verkenden biologen Bram Koese (bestrijden!) en Rob Idema (laat nieuw evenwicht ontstaan!) de opmars van deze exoot gisteren. Inclusief mooie door Rob geschoten filmbeelden in de Vinkeveense plassen van dit prachtige maar ook schadelijke dier. Food for thougt – de uitverkochte zaal dacht in ieder geval flink mee. 

Het traditionele Spoorhuis Wildweekend – De Schotse Highlands

Zaterdag 27 en zondag 27 november 2022

De traditie werd na twee jaar gedwongen rust weer met extra vuur voortgezet: voor de vierde maal vond het ‘Tussen Jacht en Keuken Wild Diner’ plaats. Het thema was de Schotse Highlands, waarvan Bob en Paulette van der Spruijt een ‘walking dinner’ serveerden waar de zuiverheid van dit vlees volledig tot zijn recht kwam. Een doedelzakspeler, Pauw, Hert , Zalm en andere heerlijkheden passeerden de revue. Volgend jaar weer, op zaterdag 25 en zondag 26 november 2023. Reserveren via info@hetspoorhuis.nl

PS foto’s van de doedelzakspeler en van het heerlijke gerecht zijn van Ingeborg Langendorff

DEMMERIKSE BUURTBORREL

ZONDAG 18 SEPTEMBER 2022

Een heerlijke buurtborrel met 50 gasten uit de onmiddellijke omgeving van het Spoorhuis, een lezing waarom wij alle Vikingen zijn, een fijn Italiaans buffet en vele oude en nieuwe kennismakingen. Dank Christine Boland en Loes van den Dries voor de organisatie. Leve een prettige buurt waar mensen elkaar kennen, volgend jaar weer!

 
POLDER PERFORMANCES

Het Water Brult in Vinkeveen

Wervelende voorstellingen in de Demmerikse Polder, Vinkeveen

Zondag 11 september 2022 tussen 12.00 en 16.30. 

GRASSROOTS – SMAAKT NAAR OEROL – OPTREDENS – RELAXEN – MONUMENTEN – WANDELEN – POP – KLASSIEK – GEDICHTEN – CHANSONS – KAAS – FIETSEN – POLDER – NATUUR – LEKKERE HAPJES – KOEIEN – VIDEO ART – MUZIEKTHEATER

Open Monumentendag en daarom is de entreeprijs…..0. En dat is gratis. En het was echt de mooiste Open Monumentendag ooit: honderden bezoekers, heerlijke optredens, verrukkelijke hapjes en een geweldige sfeer. Volgend jaar weer!  Onze inspiratie was het door Maarten van Roozendaal vertolkte lied ‘Het Water Brult’. Het is geschreven door Erik van Tijn, Jochem Fluitsma en Frank Pels. Zet zondag 10 september 2023 svp in je agenda voor Polder Performances II.

Het Programma
Dit is wat Polder Performances is!
Ludique begeesterde in de Wachtkamer van het Spoorhuis
Heerlijk bij Kaasboerderij Van der Arend
Mustafa Stitou in het bagagedepot
Aimee van Delden en Marion Schopman in Gemaal de Ruiter
Adriana Kegley & Friends in Gemaal de Ruiter

Dit was een activiteit van de Stichting Spoorhuis Vinkeveen i.s.m. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Cultuurpunt Ronde Venen. Polder Performances is een onderdeel van de Bellosafari en van Open Monumentendag 2022. Mede mogelijk gemaakt door bovenstaande partners, met dank aan Prins Bernard Cultuurfonds Utrecht, K.F. Hein Fonds, Provincie Utrecht, Ronde venen Fonds, Gemeente de Ronde Venen, Staatsbosbeheer, de Groene Venen.  www.hetspoorhuis.nl

De vele evenementen voor 2022 worden in januari toegevoegd aan de geschiedenis van deze pagina