Komende Evenementen

Het traditionele Spoorhuis Wild Weekend
De Schotse highlands

De traditie wordt na twee jaar gedwongen rust weer met extra vuur voortgezet: zaterdag 26 en zondag 27 november vindt voor de vierde maal het ‘Tussen Jacht en Keuken Wild Diner’ plaats. Het thema dit jaar is de Schotse Highlands, waarvan Bob en Paulette van der Spruijt een ‘walking dinner’ serveren waar de zuiverheid van dit vlees volledig tot zijn recht komt.

Een heerlijke all-inclusive avond met korte presentaties van de jager en de stationschef, heerlijke gerechten en bijpassende goede wijnen.
“Walking” omdat u niet de hele avond op uw stoel blijft zitten, maar ook rouleert tussen wachtkamer en bagage-depot, en tussen comfortable zit-tafels en gezellige sta-tafels. Zodat u optimaal van de gerechten en het gezelschap kunt genieten.Data: zaterdag 26 (uitverkocht) en zondag 27 november (nog plaatsen beschikbaar), van 18.00 – 22.00, Spoorhuis Vinkeveen.

Kosten: euro 71,50 p.p. inclusief prachtig wijnarrangement en alle andere drankjes. Reserveren: info@hetspoorhuis.nl of 06-51327584.

Wij kunnen voor uw bedrijfs- of familie-evenement ook speciale wild-avonden verzorgen.

DE INVASIE VAN DE AMERIKAANSE RIVIERKREEFTEN - een ode aan Piet Heemskerk

Piet's lezing in 2018 over weidevogels
De Amerikaanse Rivierkreeft
Bram Koese van Naturalis, kenner van de rivierkreeft
Rob Idema is bioloog, duiker en kent de wateren in dit gebied op zijn duimpje

Zondag 11 december van 15.00 tot 17.00. 

Op 6 september van dit jaar overleed bioloog en onderzoeker Piet Heemskerk. Piet kwam vaak in het Spoorhuis: hij gaf er in 2018 een lezing over de deplorabele staat van de weidevogels (hij kon ze uitstekend nadoen)  in de Demmerikse polder en bezocht met regelmaat het filmhuis en andere evenementen. Zijn scherpe blik duidde op een intelligente maar ook vriendelijke geest met humor.  Met Piet had ik de lezing over rivierkreeften al in voorbereiding.

Dit schreef Piet mij eerder dit jaar:  ‘Bram Koese en Piet Heemskerk, biologen, hebben 11 jaar onderzoek gedaan aan rivierkreeften in de Demmerikse Polder en de Vinkeveense Plas. Bram werkt bij Naturalis en doet onderzoek aan ongewervelden, zoals kokerjuffers en ook rivierkreeften. Bram en Piet constateerden dat in de Demmerikse Polder een kreeftensoort afneemt en de plaats overgenomen wordt door een andere soort. Hoe is dat te verklaren? Zijn kreeften schadelijk? Zo ja, is daar wat aan te doen?’

Samen met Bram en bioloog Rob Idema die Piet ook goed kende, hebben wij de volgende lezing voorbereid:

Rivierkreeften: hoe komen we er aan en hoe komen we er vanaf?
Bram Koese

Rivierkreeften in Vinkeveen 
Rob Idema

Beide sprekers blikken ook terug op Piet Heemskerk en zijn bijdrage aan het landelijke en regionale rivierkreeftenonderzoek.

Er is ook mogelijkheid tot gesprek en vragen aan de sprekers. 

Toegang: euro 6,00 per persoon, inclusief koffie/thee/lekkers. Reserveren via info@hetspoorhuis.nl 

Evenementen in de afgelopen jaren 
 

DEMMERIKSE BUURTBORREL

ZONDAG 18 SEPTEMBER 2022

Een heerlijke buurtborrel met 50 gasten uit de onmiddellijke omgeving van het Spoorhuis, een lezing waarom wij alle Vikingen zijn, een fijn Italiaans buffet en vele oude en nieuwe kennismakingen. Dank Christine Boland en Loes van den Dries voor de organisatie. Leve een prettige buurt waar mensen elkaar kennen, volgend jaar weer!

 
POLDER PERFORMANCES

Het Water Brult in Vinkeveen

Wervelende voorstellingen in de Demmerikse Polder, Vinkeveen

Zondag 11 september 2022 tussen 12.00 en 16.30. 

GRASSROOTS – SMAAKT NAAR OEROL – OPTREDENS – RELAXEN – MONUMENTEN – WANDELEN – POP – KLASSIEK – GEDICHTEN – CHANSONS – KAAS – FIETSEN – POLDER – NATUUR – LEKKERE HAPJES – KOEIEN – VIDEO ART – MUZIEKTHEATER

Open Monumentendag en daarom is de entreeprijs…..0. En dat is gratis. En het was echt de mooiste Open Monumentendag ooit: honderden bezoekers, heerlijke optredens, verrukkelijke hapjes en een geweldige sfeer. Volgend jaar weer! Zet zondag 10 september 2023 svp in je agenda voor Polder Performances II.

Het Programma
Dit is wat Polder Performances is!
Ludique begeesterde in de Wachtkamer van het Spoorhuis
Heerlijk bij Kaasboerderij Van der Arend
Mustafa Stitou in het bagagedepot
Aimee van Delden en Marion Schopman in Gemaal de Ruiter
Adriana Kegley & Friends in Gemaal de Ruiter

Dit was een activiteit van de Stichting Spoorhuis Vinkeveen i.s.m. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Cultuurpunt Ronde Venen. Polder Performances is een onderdeel van de Bellosafari en van Open Monumentendag 2022. Mede mogelijk gemaakt door bovenstaande partners, met dank aan Prins Bernard Cultuurfonds Utrecht, K.F. Hein Fonds, Provincie Utrecht, Ronde venen Fonds, Gemeente de Ronde Venen, Staatsbosbeheer, de Groene Venen.  www.hetspoorhuis.nl

De vele evenementen voor 2022 worden in november toegevoegd aan de geschiedenis van deze pagina