Click hier als je het Spoorhuis als locatie wilt huren

Komende evenementen

De Jan en alie stoof rommelmarkt

Zaterdag 14 september 2024 – van 10.00 tot 17.00 uur
De rommelmarkt toen, 1 x per maand op zaterdag
De familie Stoof in 2010 voor de deur van het Spoorhuis
De beste bandenplakker en brommer-opvoeder van Vinkeveen en wijde omgeving
STOOF vlees, STOOF peertjes, STOOF aal en meer!

Oude tijden herleven in het Spoorhuis zaterdag 14 september met de Jan en Alie Stoof Rommelmarkt. Jan en Alie hebben in de 40 jaar dat zij hier woonden geschiedenis geschreven, onder meer met een maandelijkse rommelmarkt op zaterdag. Dat vieren we dit jaar op Open Monumentendag met de rommelmarkt, experts in de wachtkamer die je mooie spullen taxeren en heerlijk STOOF-vlees van Bob en Paulette van der Spruijt van hun BBQ – trein.

Het programma:

  • verkoop je eigen spullen door een kraam te huren voor euro 25 of euro 50 per dag. Meer info: stuur een mail naar info@hetspoorhuis.nl.  Er zijn wat voorwaarden, zoals geen grote meubels of andere grote voorwerpen en geen commerciële verkoop – het moet echt van de rommelzolder of de eigen collectie komen! Voor professionele handelaren in antiquiteiten zijn er ook mogelijkheden. 
  • Bob en Paulette van der Spruijt bereiden heerlijke STOOFvlees, verder hebben we STOOF peertjes en STOOF aal en nog veel meer lekkers.
  • Historische kaarten-kenners Jaap van de Bovenkamp en Klaas Pater verkopen die dag historisch kaarten, ook van Vinkeveen  en omgeving. 
  • Altijd al gedacht dat die oude landkaart, prent, schilderij of kunstvoorwerp een lekker appeltje voor de dorst kan zijn? Laat het taxeren door kenners Jaap van de Bovenkamp en Klaas Pater; aan het einde van de dag worden de mooiste vondsten in de wachtkamer geveild!

Wordt mooi – meer info volgt dus volg deze pagina of schrijf je in voor onze nieuwsbrief via info@hetspoorhuis.nl. 

Hier lees je de geschiedenis van de familie Stoof in het Spoorhuis.

Evenementen in de afgelopen jaren 

culinair asperge-diner
het witte goud van de Vinkeveense vaarveiling

Vrijdag 24 en zaterdag 25 mei 2024  

Het was erg gezellig en nog lekkerder
Mmmmmmm!
De oude vaarveiling, 1917 - 1980
De vaarveiling is sinds 2024 weer terug!

Tijdens afgelopen aspergeweekend genoten onze gasten naast de heerlijke lente-gerechten van Bob van der Spruijt en Paulette van der Spruijt ook van verhalen over de roemruchte Vinkeveense vaarveiling. Die lag vanaf 1917 vlak achter het Spoorhuis en vervulde een grote rol in het tuindersdorp dat Vinkeveen ooit was. In 1980 sloot de veiling en kort daarna brandde het gebouw af. Maar de veiling is terug, als woonhuis inclusief doorvaart! Architect Peter Roling heeft i.s.m de bewoner het silhouet van de oude veiling meesterlijk verwerkt op de historische locatie. Mooi 🤩 hoor!

Het Tussen Jacht en Keuken Wilddiner

Vrijdag 24 en Zaterdag 25 november 2023 (beide avonden uitverkocht)

De voorbereiding
Praatje van de jager en de stationschef
De nu al beroemde Tekkel-taart van Paulette
Het menu van 2023

De traditie werd weer met extra vuur voortgezet: vrijdag 24 en zaterdag 25 november 2023 vond voor de vijfde maal het ‘Tussen Jacht en Keuken Wild Diner’ plaats. Bob en Paulette van der Spruijt serveerden een culinair 5-gangen wild-diner waar de zuiverheid van dit vlees volledig tot zijn recht komt.

Een heerlijke all-inclusive avond met korte presentaties van de jager en de stationschef, heerlijke gerechten en bijpassende goede wijnen.
In 2024 weer!

Polderperformances II: Mijn vlakke land

Zondag 10 september 2023, 12.00 – 16.30
Open Monumentendag

De tweede editie van Polder Performances had als thema ‘Mijn Vlakke Land’ van Jacques Brel. Het was een heerlijke, warme, mooie, zomerse zondag in Vinkeveen met veel publiek. Het ging te snel voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s en video’s nog! Volgend jaar weer, zondag 8 september 2024, met als thema: vuur. Wordt mooi!

Sterk stuk van Rob Isaacs in de Groene Venen
Trio Centella in het Spoorhuis, foto Gus Drake
Irina en Solomiya in Gemaal de Ruiter, foto Gus Drake
A3ana @ friends in de wachtkamer van het Spoorhuis, foto Gus Drake
Mede mogelijk gemaakt door het Postcode Loterij Buurtfonds, het KF Heinfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds
Dichter Mustafa Stitou in Gemaal de Ruiter
De dansers van Kalpanarts bij Kaasboerderij Van der Arend

Zondag 21 mei: 5-gangen aspergediner

Zondag 21 mei was er de Vinkeveense Foodmove - een wandeling met 7 culinaire stops. Wij deden mee met een lekker Demmeriks kaasplankje met vier soorten lokale kaas: Vinkethaler, Pittig Belegen, Basilicum kaas en blauwe kaas. Lekker! Volgend jaar weer!
Donderdag 18 mei 2023 verzorgen Bob en Paulette van der Spruijt een verrukkelijk 6-gangen aspergediner met de asperges van groentehal Kok en fijne wijnen van wijnhandel Grapedistrict / sommelier Eva. Ook met een door Paulette gemaakte tekkel-taart! Volgend jaar weer en dan 2 avonden.
De Glorie van Vinkeveen: KAAS.

Zaterdag 18 en zondag 19 maart 2023, en zaterdag 7 oktober 2023, en vrijdag 8 maart 2024

Drie heerlijke, uitverkocht avonden met Kaas in de hoofdrol, maar ook met paling van Klinkhamer, Soep van Kok en Appeltaart van Mens (in maart) en andere lekkernijen bij de najaarseditie in oktober. Lokaal is het helemaal!
Naast de kaasfondue en andere lekkernijen ook verhalen van palingvisser Klinkhamer, kaasboeren Annie en Leon van der Arend, amateur historicus Klaas Pater en stationschef Gert Tetteroo. Het was een verrukkelijk weekeinde!
Lezing: De Invasie van de Amerikaanse Rivierkreeft – een ode aan Piet Heemskerk

Zondag 11 december 2022

Kunnen we iets tegen de invasie van de Amerikaans rivierkreeft doen? Volgens de in september overleden bioloog Piet Heemskerk (foto rechtsboven in het blok tijdens een lezing alhier in 2018 over de weidevogels in de Demmerikse polder) moest dat wel. Ter ere van Piet’s vele onderzoekswerk verkenden biologen Bram Koese (bestrijden!) en Rob Idema (laat nieuw evenwicht ontstaan!) de opmars van deze exoot gisteren. Inclusief mooie door Rob geschoten filmbeelden in de Vinkeveense plassen van dit prachtige maar ook schadelijke dier. Food for thougt – de uitverkochte zaal dacht in ieder geval flink mee. 

Het traditionele Spoorhuis Wildweekend – De Schotse Highlands

Zaterdag 27 en zondag 27 november 2022

De traditie werd na twee jaar gedwongen rust weer met extra vuur voortgezet: voor de vierde maal vond het ‘Tussen Jacht en Keuken Wild Diner’ plaats. Het thema was de Schotse Highlands, waarvan Bob en Paulette van der Spruijt een ‘walking dinner’ serveerden waar de zuiverheid van dit vlees volledig tot zijn recht kwam. Een doedelzakspeler, Pauw, Hert , Zalm en andere heerlijkheden passeerden de revue. Volgend jaar weer, op zaterdag 25 en zondag 26 november 2023. Reserveren via info@hetspoorhuis.nl

PS foto’s van de doedelzakspeler en van het heerlijke gerecht zijn van Ingeborg Langendorff

DEMMERIKSE BUURTBORREL

ZONDAG 18 SEPTEMBER 2022

Een heerlijke buurtborrel met 50 gasten uit de onmiddellijke omgeving van het Spoorhuis, een lezing waarom wij alle Vikingen zijn, een fijn Italiaans buffet en vele oude en nieuwe kennismakingen. Dank Christine Boland en Loes van den Dries voor de organisatie. Leve een prettige buurt waar mensen elkaar kennen, volgend jaar weer!

 
POLDER PERFORMANCES

Het Water Brult in Vinkeveen

Wervelende voorstellingen in de Demmerikse Polder, Vinkeveen

Zondag 11 september 2022 tussen 12.00 en 16.30. 

GRASSROOTS – SMAAKT NAAR OEROL – OPTREDENS – RELAXEN – MONUMENTEN – WANDELEN – POP – KLASSIEK – GEDICHTEN – CHANSONS – KAAS – FIETSEN – POLDER – NATUUR – LEKKERE HAPJES – KOEIEN – VIDEO ART – MUZIEKTHEATER

Open Monumentendag en daarom is de entreeprijs…..0. En dat is gratis. En het was echt de mooiste Open Monumentendag ooit: honderden bezoekers, heerlijke optredens, verrukkelijke hapjes en een geweldige sfeer. Volgend jaar weer!  Onze inspiratie was het door Maarten van Roozendaal vertolkte lied ‘Het Water Brult’. Het is geschreven door Erik van Tijn, Jochem Fluitsma en Frank Pels. Zet zondag 10 september 2023 svp in je agenda voor Polder Performances II.

Het Programma
Dit is wat Polder Performances is!
Ludique begeesterde in de Wachtkamer van het Spoorhuis
Heerlijk bij Kaasboerderij Van der Arend
Mustafa Stitou in het bagagedepot
Aimee van Delden en Marion Schopman in Gemaal de Ruiter
Adriana Kegley & Friends in Gemaal de Ruiter

Dit was een activiteit van de Stichting Spoorhuis Vinkeveen i.s.m. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Cultuurpunt Ronde Venen. Polder Performances is een onderdeel van de Bellosafari en van Open Monumentendag 2022. Mede mogelijk gemaakt door bovenstaande partners, met dank aan Prins Bernard Cultuurfonds Utrecht, K.F. Hein Fonds, Provincie Utrecht, Ronde venen Fonds, Gemeente de Ronde Venen, Staatsbosbeheer, de Groene Venen.  www.hetspoorhuis.nl

De vele evenementen voor 2022 worden in de komende maanden toegevoegd aan de geschiedenis van deze pagina

In 2020, 21 en begin 2022 konden we vanwege Corona maar weinig binnen-evenementen organiseren. Daarom gingen we naar buiten in 2021 en 22 - met de Bellosafari: koffie met het verhaal van het Spoorhuis alhier, daarna wandelen door de polder en dan heerlijke broodjes kaas in de grote Bello-tent bij Kaasboerderij Van der Arend. Tientallen keren gedaan met kleine en grote groepen, was mooi !
De Ronde Venen Maraton van 2020 werd afgelast, maar op 21 november 2021 kon ie gelukkig wel doorgaan. Met op de medaille een afbeelding van het Spoorhuis.
In mei 2021 kwam het Demmeriks Dagblad uit - de Corona klus van Gert Tetteroo. Alles was dicht, dus tijd genoeg om in een krant van 32 pagina's verleden, heden en toekomst van het Spoorhuis en zijn omgeving op te tekenen. Google maar even om de krant on-line te lezen.