Spoorhuis Museum

Tijdens de restauratie (okt 2015 – maart 2016) van het pand vonden wij prachtige dingen: een doorrookt bewerkt plafond in de woonkamer, een antieke bal (die later van de hond Tosca uit de jaren ’60 bleek te zijn), een prachtige jaren ’50 damesschoen, spoor-attributen, houten panelen, pop-plaatjes uit de jaren ’70, huiswerk van kinderen en nog veel meer.

Artikel van Rosanne Kok in het AD over de Collectie Boere
De koplamp van een locomotief uit 1875 - een topstuk op Rijksmuseum niveau
Van de kinderen van Bart Boere kregen wij ongeveer 100 van deze bijzondere geëmailleerde borden
Een deel van de rijke collectie Boere - en er is nog veel meer!

DONATIES

 Hiernaast hebben wij van diverse kanten bijzondere schenkingen gekregen – voldoende voor een klein maar fijn  spoorhuis-museum. In 2023 verkregen wij de rijke collectie van spoor-medewerker en liefhebber Bart Boere (zie de foto’s hierboven). Cock Willers schonk ons een originele stempel van station Vinkeveen, en een kaartje voor de laatste passagierstrein die op dit tracé heeft gereden (een actietrein van de Politieke Partij Radikalen).  Greet Boellaard schonk ons een aantal zeer bijzondere artefacten: een knoop van het uniform van haar vader, de laatste stations-chef. Ook kregen wij van haar en broer Hans twee gedenkboeken en het diploma uit 1942 die Boellaard ter gelegenheid van zijn 25-jarige jubileum mocht ontvangen.  We hebben nog meer, waaronder twee door Aad Kok geschonken originele spoor-telefoons en leuke objecten uit de tijd van de familie Stoof. Lees hier de geschiedenis van dit bijzondere gebouw.

spoorhuis museum
Het centenbakje is ook bewaard gebleven
Foto voor het Spoorhuis van Greet Boellaard die hier in 1942 geboren is
De knoop van stationschef Boellaard, die hier van 1937 - 1950 de scepter zwaaide
Hier laat Boellaard de laatste trein vertrekken, september 1950. De knoop zat op dit uniform!

De afgelopen jaren hebben wij ook een ‘oral history’ collectie opgebouwd: interviews met oud-bewoners of hun nazaten over het leven in dit bijzondere huis.

Wij willen deze kleine maar fijne collectie de komende jaren on-line toegankelijk te maken, en zijn geïnteresseerd als u artefacten van het Spoorhuis heeft.
Hiernaast leggen wij op film de verhalen vast van oud Spoorhuis-bewoners, hun kinderen, werknemers, omwonenden en gebruikers.  Als eersten zijn Greet en Hans Boellaard bij ons op  bezoek geweest – een zeer rijke middag vol nieuwe informatie over dit unieke gebouw: het meest origineel bewaard gebleven station van rond 1900. En door de spoorhuis-collectie hopen wij er ook het best-gedocumenteerde station uit die tijd van te maken.
Het Spoorhuis Museum is een activiteit van de Stichting Spoorhuis Vinkeveen.