• Follow us on
  • rss

Evenementen

Het monumentale station is regelmatig geopend voor het publiek, meestel met een bijzonder evenement, activiteit of lezing. Abonneer u op onze nieuwsbrief via info@hetspoorhuis.nl, of volg ons op Facebook. Ideeën voor publieksevenementen zijn welkom!

Komende evenementen:

De Stille Kracht in Vinkeveen
Heerlijke Rijst-tafel en verhalen over Indonesië, Zaterdag 24 maart, 18.00 – 21.30 uur
1238216_234845053336610_986837716_n

De Indonesische rijstafel is een van de meest glorieuze Nederlands-Indische uitvindingen. In samenwerking met de heerlijke Toko ‘Asli Indonesia’ bieden wij u een pittige rijsttafel aan, bestaande uit:

NASI PUTIH (geurige witte pandanrijst)
IKAN PEDIS (pikante makreel)
SATE BABI MET KACANGSAUS (gemarineerd varkensvlees met gekruide pindasaus)
DAGING RENDANG (pikant gestoofd rundvlees)
AYAM RUYAK (kipfilet in zacht gekruide Javaanse kokossaus)
TAHU TEMPE TAOCO (tahu en tempe bereid met zwarte sojabonensaus)
SAMBAL GORENG BOONTJES (mild pikante boontjes)
SAYUR LODEH (gemengde groenten in kokosmelk)
SAMBAL GORENG TELOR (ei in pikante sambalsaus)
ACAR KETIMUN (Javaanse komkommersalade in zoetzure saus)
SAMBAL GORENG KENTANG (gebakken gekruide aardappelsticks)
SERUNDENG (gebakken gekruide kokos met pinda)
OPAK PEDIS (cassave cracker)
KRUPUK UDANG (garnalen cracker)
SAMBAL BAJAK (gebakken sambal)

Met muziek uit Indonesië, mooie verhalen en filmbeelden over de Nederlands-Indische geschiedenis en spekkoek als dessert komt de Tempo Doeloe over ons.
Kosten: euro 52,50  All Inclusive: een verrukkelijke rijsttafel, koffie, thee en spekkoek en alle drankjes. Reserveren via info@hetspoorhuis.nl.

De Weidevogels in de Demmerikse Polder – Piet Heemskerk
Lezing en talkshow Zondag 25 maart, 15.00 – 17.00 uur

bellopadpolderlight

Hoe gaat het met de weidevogels in een van de oudste polders van Nederland, recht tegenover het Spoorhuis? Een tip van de sluier: nog niet heel goed, en zowel Gemeente , Provincie als Staatsbosbeheer werken hier aan.  Komt het door de roofvogels in de bomen? De woekerende ganzenpopulatie? Landbouw, of het verdwijnen van insecten? Vinkevener en bioloog Piet Heemskerk bestudeerde jarenlang de weidevogels in ‘zijn’ polder, en deelt zijn bevindingen  met u. De lezing wordt gevolgd door een talkshow met Leon van der Arend (Demmerikse kaas/zuivel boer), Kees de Lange (Staatsbosbeheer), Frank Bos (Provincie Utrecht, natuur/ecoloog) en Gerard Korthals (voorzitter vereniging Groene Venen), want er gebeurt veel in een van ’s lands oudste en mooiste polders.  Entree euro 10,00 p.p., incl. koffie/thee/wat lekkers. Svp reserveren via info@hetspoorhuis.nl

weidevogel

Wat gebeurde er op 5 mei 1945 in Vinkeveen
Lezing Donderdag 3 mei, 19.30 – 21.30 uur

Naast de bovenstaande 6 verzets-helden liet ook dijkwacht Toon van Weerdenburg (1905-1945), vader van 5 jonge kinderen, op 5 mei 1945 het leven

Naast de bovenstaande 6 verzets-helden liet ook dijkwacht Toon van Weerdenburg (1905-1945), vader van 5 jonge kinderen, op 5 mei 1945 het leven

De oorlog is voorbij! In Essen bij de Krupp staat alleen nog maar de stoep! Oranje Boven! Zaterdag 5 mei 1945 was een heerlijk warme voorjaarsdag, in Vinkeveen hingen de vlaggen uit. Maar wat een vreugdevolle viering na 5 lange bezettingsjaren had moeten worden eindigde in de dood van 7 Vinkeveners en 1 Duitse soldaat, plus een aantal gewonden waaronder twee bewoners van Maria-oord. Ook verongelukte die dag NSB-burgemeester J. Hettema die, op weg naar Abcoude om de Duitser te bewegen de gevechtshandelingen te staken, met zijn motor tegen een boom (of vrachtwagen volgens een andere bron) reed. Waarom trof dit noodlot Vinkeveen op de laatste dag van de oorlog? Wie waren de slachtoffers?Aan de hand van ooggetuige-verslagen en andere bronnen ontrafelen wij de tragische gebeurtenissen van 5 mei 1945 in Vinkeveen.
Sprekers: Klaas Pater, Gert Tetteroo en een aantal direct betrokkenen.

Oproep: heeft u verhalen over 5 mei 1945 – of waren u of u naasten deze dag in Vinkeveen: neem s.v.p. contact op met Het Spoorhuis op 06-24861345 of info@hetspoorhuis.nl.

Donderdag 3 mei, 19.30 – 21.30, Spoorhuis Vinkeveen, Demmerik 68. Kosten: euro 10,00 p.p., inclusief koffie/thee/fris/wat lekkers. Reserveren  aangeraden: info@hetspoorhuis.nl
nederlandbevrijdlagereso

Victory Boogie Woogie Bevrijdingsdiner
zaterdag 5 mei, 18.00 – 21.30 uur

poster_free_holland_1024

Zaterdag 5 mei vieren we de 73e verjaardag van onze Bevrijding met een feestelijk bevrijdings-diner, samengesteld door Maitre Dick Pater. We spelen muziek uit de jaren ’40 -In the Mood!- , en volgen aan de hand van radio-fragmenten, videobeelden en de opbeurende woorden van Winston Churchill de opmars van de geallieerden tot en met de bevrijding. Spoorhuis directeur Gert Tetteroo houdt een met veel beeld en geluid gelardeerd verhaal over de feestelijke maar ook zware zomer van 1945.

spoorhuisdinerlowresol
Het heerlijke bevrijding-diner:

Voorgerechten
Churchill Martini en Cocktail met Oranjebitter
Bevrijdingshapjes met American Corned Beef en British Stilton
Toast van Zweeds wittebrood met wilde zalm en oranje eitjes
Potage la Reine Wilhelmina

Buffet
Kip op de wijze van ‘Soldaat van Oranje’
Shepard’s Pie – een Britse klassieker met lamsvlees
Pompoen a la Canedienne
Russisch Ei / Russische Salade – heerlijke koude schotel gegarneerd met paling, sardines, zalm, vlees en groenten.
Yankee Mashed Potatoes
Geallieerde groenten – een winnende combinatie!

Dessert
New York Cheese Cake
Pancakes met Maple Syrup en blauwe bessen
Tommies Scones met clotted cream
Moskovische cake

spoorhuisbuffetlowres

Zaterdag 5 mei, 18.00– 21.30, Spoorhuis Vinkeveen, Demmerik 68.
Kosten: euro 57,50 p.p., inclusief alle drankjes. Reserveren: info@hetspoorhuis.nl

bevrijding

Eerdere publieks-evenementen in het Spoorhuis:

200 Jaar Normaal Amsterdams Peil (NAP)
Talkshow, Onthulling NAP Peilschaal Vinkeveen, receptie, Zondag 18 februari 2018, i.s.m. Gemeente De Ronde Venen en Waterschap AGV

pastedgraphic-5De viering van 200 jaar NAP in Vinkeveen haalde ook het NOS journaal.

Bij Koninklijk Besluit van 18.10.1818 werd bepaald dat het Amsterdams Peil (AP) voortaan zou gelden als referentiehoogte voor heel Nederland. In de loop van de 19e eeuw werd nog nauwkeuriger gemeten – en sinds 1891 heet het Amsterdams Peil ‘Normaal Amsterdams Peil’. Zondag 18 oktober werd  in en rond het Spoorhuis stilgestaan bij het wereldwijde belang van het NAP in verleden, heden en toekomst.

bagagedepotreceptiewachtkamerlezing

Er was een talkshow met als gasten: Stichting NAP voorzitter Leen Murre, AGV bestuurder Rolf Steenwinkel, wethouder Anco Goldhoorn, Maarten Ouboter van AGV en Klaas Pater van Stichting Spoorhuis Vinkeveen. Ook werd een nieuwe NAP peilschaal onthuld langs het www.bellopad.nl.

onthullingnapmeter

Zaterdag 17 februari 2018: 18.00 – 22.00: UITVERKOCHT
Het verhaal en het maal van een Syrische vluchteling in Nederland
img-2780

 Mohamad Haj Kasem vluchtte twee jaar geleden uit het door oorlog verscheurde Syrië. Hij nam de zware route, via Turkije, Griekenland en daarna over de Balkan. Hij had een doel: Nederland. Waarom: dat vertelde Mohamad zaterdag 17 februari in het Spoorhuis Vinkeveen. De 25-jarige spreekt goed Nederlands en wil een cateringbedrijf en restaurant beginnen. Dat hij talent voor koken heeft konden wij die avond ook proeven, want Mohamad stelde samen met onze eigen maitre Dick Pater een heerlijk Syrisch maal samen, met:

Onze bediening gaat bij aankomst rond met:
Syrische mini-pizza’s
Yalinge: Druivenbladeren met rijst en groeten

Na de talkshow openen wij een heerlijk koud en warm Syrisch buffet met:
Linzensoep met gebakken brood
Humus: Mix van bonen met tahina, lime sap en knoflook
Fatoush: traditionele salade, mix van groenten met granaatappelsap en gebakken brood
Tonijnsalade met mais, sla, olijfolie en wortel
Mutabai: gegrilde aubergine
Kubbah: een heerlijk gekruide vleesschotel met walnoten en pijnboompitten
Kabseh: een van de beroemdste Syrische gerechten, met malse kip, traditionele kruiden en rijst
Mahashi: aardappel en paprika gevuld in een frisse tomatensaus.

Dessert:
Lousina: biscuit-dessert van dadels met noten
Kajo: abrikozencake met kaneel

Henk Butink vertelde in een met prachtige beelden verluchtigd verhaal over de pracht en ondergang van Palmyra, en Gert Tetteroo nam de aanwezigen mee op een tocht door de geschiedenis van het Spoorhuis.

Zondag 14 januari 2018, 15.00 – 17.00; UITVERKOCHT
31 maart 1960 – een spoorwandeling door de Ronde Venen – Roef Ankersmit
Speuren naar Sporen – Piet Pijper
Update: ER ZIJN GEEN PLAATSEN MEER BESCHIKBAAR, de zaal is vol. Dus zonder schriftelijke reservering kunnen wij u helaas niet verwelkomen.  Maar we doen deze lezing in de late herfst van 2018 nog een keer!

 26239150_891765870989077_7859502373569787401_n26814417_891941220971542_382956176709153225_n

Donderdag 31 maart 1960 wandelde en fietste Roef Ankersmit (met rode trui op foto) van Utrecht, waar hij studeerde, naar Haarlem, waar zijn moeder op een huis paste. Roef was al vroeg spoorgek en volgde het spoor van Nieuwersluis naar Aalsmeer. De jonge en talentvolle fotograaf  maakte ondermeer onderstaande prachtfoto van de inmiddels gesloopte brugwachterswoning 49 in de Demmerikse polder. Hij had een scherp oog voor het dagelijks leven, met ondermeer de was, werkvrouwen en parende honden. Die scherpe blik geeft unieke doorkijkjes naar een verdwenen wereld. We weten nu zelfs wie de dame op doe foto is! Op 14 januari deelde  Roef meer dan 100 foto’s die hij – in verschillende periodes – van de Haarlemmermeer-spoorlijnen maakte. T was prachtig!

brugwachterhuisjelight

Dezelfde middag vertelde Piet Pijper beeldend over ‘Speuren naar Sporen’, een zoektocht naar wat nog herinnert  aan de Haarlemmermeer-spoorlijn in het huidige landschap. Piet liet dit zien aan de hand van foto’s van fotograaf Hans ter Hoek zoals onderstaande foto van station Gouwsluis. Naast stationsgebouwen zijn er in het landschap her en der nog andere sporen van de Haarlemmermeer-spoorlijnen terug te vinden. Piet en Hans (op bovenstaande foto staan beiden naast Roef Ankersmit) hebben ze teruggevonden en vastgelegd in een foto-rapportage waarin de onderlinge samenhang van deze herinneringen wordt verbeeld. Een bijzonder inspirerende presentatie, dank Piet en Hans!
stationgouwsluishansterhoek

Zaterdag 4 en zondag 5 november 2017: Wild Weekend in het Spoorhuis

wild-diner

Dat was mooi en lekker en gezellig druk Spoorhuis-fans! Zaterdag 4 (volgeboekt)  en zondag 5 november (ook volgeboekt)  vond voor het eerst het ‘Tussen Jacht en Keuken Wild Diner’ plaats. Op basis van wild uit het eigen jachtveld van Bob van der Spruijt werd een ‘wild walking dinner’ geserveerd.

Het Menu:
* Steak tartaar van ree, klassieke tartaar van ree met kruiden crostini
* Dungesneden borst van wilde gans, creme van pastinaak, waterkers en pastinaak-chips
* Risotto van orzopasta met confit van wild zwijnbout, parmezaan en crumble van wildzwijnspek
* Slow cooked lende van hert, geserveerd met hutspot van gele wortel en glace Pedro Ximenez en gefrituurde peterselie
* Herfstachtig dessert

Een ‘walking dinner’op de begane grond van het Spoorhuis, met korte presentaties van de jager, verhalen van de stations-chef, heerlijke gerechten en bijpassende goede wijnen.
Dit was een activiteit van the Roundsman, Tussen Jacht en Keuken (Bob van der Spruijt) en het Spoorhuis Vinkeveen.

Zondag 10 september 2017: Open Monumentendag
spoorhuismonumentendag17b spoorhuismonumentendag17a spoorhuismonumentendag17

Samen met het Waterschap Amstel Gooi en Vecht hadden wij een heerlijk zomers programma voor Open Monumentendag samengesteld met bezichtigen, varen en wandelen. En t was  de enige zonnige dag van de week – dank u weergoden!

 Zowel het Spoorhuis als het monumentale Gemaal de Ruiter (foto) waren geopend. Zo’n 250 mensen bezochten het Spoorhuis, wandelden 50 minuten over mooiste deel Bellopad naar het gemaal De Ruiter. En dan per lijnbus, boot van schipper Klaas Pater (foto) of te voet weer terug naar het Spoorhuis. In dat spoorhuis gaf AGV archivaris Jan Blom een lezing: Droge Voeten in Vinkeveen, de geschiedenis van het waterbeheer.  Volgend jaar doen we weer mee. 

Zondag 2 juli, van 10.00 – 14.00: open huis ivm opening van het  Bellopad

bellopadopendag2 bellopadopendag3 bellopadopendag1

Het Bellopad is een wandeling van 19 km van Mijdrecht naar Abcoude, vernoemd naar de beroemde locomotief op deze lijn: de Bello.  Beleef natuur en cultuur langs het oude spoor. Het pad werd maandag 26 juni geopend door Burgemeester Divendal, en daarom was er open huis voor wandelaars en andere belangstellenden. Het was een hele fijne wandeldag!

Maandag 26 juni 2017: opening van het Bellopad

Het Bellopad is een door het Spoorhuis geïnitieerde wandelroute van 19 km van Mijdrecht naar Abcoude. Beleef natuur en cultuur langs het oude spoor. Op 26 juni werd het Bellopad feestelijk geopend.

Ochtendprogramma opening Bellopad

bellopadopeningboswachtertim bellopadopeninginterviewrtvutrecht
In de ochtend kwamen zo’n 25 groep 8-ers van basisschool De Schakel naar het Spoorhuis – voor een verhaal van de geschiedenis van dit bijzondere monument. Daarna was het wandelen geblazen – een half uur over het Bellopad terwijl boswachter Tim van Staatsbosbeheer en Luuc Mur van de Groene Venen vertelden over alles wat groeit en bloeit in de Demmerikse polder. Toen kwamen we aan bij de plek waar die middag de burgemeester het Bellopad zou openen. De kinderen hebben meegeholpen met het opbouwen van de openings installatie en toen in een heerlijk zonnetje weer terug naar het Spoorhuis, alwaar een journalist van RTV Utrecht een aantal scholieren interviewde. Een prachtige ochtend!

Middagprogramma opening Bellopad

bellopadopeningdamespauw
De middag was gereserveerd voor partners en sponsors van het Bellopad, en voor burgemeester Divendaal die het pad op een bijzondere locatie opende.
Midden in de polder, bij de Veldwetering, is het in de jaren 60 gesloopte brugwachtershuisje 49 teruggeplaatst. Niet echt, maar op een groot doek. Burgemeester Divendal onthulde het kunstwerk, samen met twee dochters van brugwachter Pauw (foto links) – die jaren in het pand gewoond hebben – en Spoorhuis directeur Gert Tetteroo. Greet Boellaard (foto rechts), dochter van de laatste stationchef van Vinkeveen, zorgde middels een stoomfluit voor stemmig lawaai. Het Bellopad is geopend!

bellopadopeningwachtkamer

Zaterdag 27 en zondag 28 mei 2017: KunstRondeVenen 2017

Kunstenaar en buurvrouw Laura Ruhe gebruikte het Spoorhuis voor een weekend als atelier  en galerie voor haar bijzondere beeldhouw-werken. Ook de kunstenaars Elianne Groenhart (schilder) en Edith Gerritsma (fotograaf) kozen het spoorhuis als ‘weekend- residence’ tijdens de Open Atelierroute Kunst Ronde Venen in mei. Ondanks de hitte konden wij honderden kunstliefhebbers, waaronder ook een aantal kopers, ontvangen.

kunstrondevenen2logo-kunstrondevenen-2017-fc-200_1486216214laura

kunstrondevenen1

Zondag 7 mei: Lezing Ad van Uchelen over De Gierzwaluw
Inclusief spectaculaire videobeelden van deze ‘100 dagen vogel’.

lezinggierzwaluwen

Gierzwaluwen-freak Ad van Uchelen weet bijna alles van zeer bijzondere vogel (en Spoorhuis-bewoner). Naast veel informatie en foto’s deelde Ad verbijsterend mooie en levensechte filmbeelden met ons die in een van zijn 10 camera-observatiekasten geschoten zijn voor de komende bioscoopfilm ‘De Wilde Stad’ . Volgend jaar nog een keertje Ad!

De Glorie van Vinkeveen
Zaterdag 8 april 2017 van 19.00 – 22.00 in het Spoorhuis Vinkeveen.
De lekkerste gerechten met Vinkeveense ingrediënten

wax-seal-vinkeveen

gloriebobimg_8010img_8011img_8012img_8013img_8014
Een persoonlijk bericht van Gert Tetteroo:
Ik woon nu iets meer dan een jaar in Vinkeveen en wat mij als restaurant-zoon direct opviel: het buitensporig goede aanbod van hoge kwaliteit voedsel, zowel in winkels als restaurants. Van de heerlijke op turf gerookt metworst van slager Bob van der Spruijt, de ambachtelijke kazen van Annie en Leon van der Arend, de autochtone paling van Bert Klinkhamer, Baambrugs big varken van de Lindenhoff, de groenten van de Groentehal aan de Demmerik (alleen de geur al als je de winkel binnenloopt),: de kwaliteit is bijzonder hoog. En bovenstaand lijstje is zeker (!) niet uitputtend, er is nog veel meer lekkers te halen alhier.

Dat hebben we 8 april laten zien, onder de bezielende leiding van Maitre Dick Pater. Met zijn 7-gangen Orient-Express diner scoorde Dick in februari al een 10 in een uitverkocht Spoorhuis. Op 8 april ging hij nog een stapje verder met het volgende verpletterend lekkere 8-gangen diner met Vinkeveense ingrediënten. En ondertussen genoten de 50 gasten en wijzelf van video’s over Oud-Vinkeveen inclusief de VaarVeiling (de oorsprong van de hoge culinaire ontwikkeling alhier), en praatjes van TopSlager Bob van de Spruijt, Kaas-virtuoos  Leon van der Arend en IJsartiest Jerry Jacob (IJsbeer).

Het Menu

# Scroppino met een amuse van palingmousse (palingvisser Bert Klinkhamer)
# ½ peertje met blauwe kaas, walnoten en honingdressing (Firma Ruizendaal, Kaasboerderij van der Arend en Honing van de Koning)
# Carpaccio van runder-rookvlees (Slager Bob van der Spruijt, De Groentehal)
# Unagi Nigiri – sushirijst met gerookte paling, zoetzure komkommer en appelstroop (Klinkhamer, Groentehal en Ruizendaal)
# Kaasterrine van 3 á 4 Vinkeveense kazen met ossenhaas en portgelei (van der Arend, Bob vd Spruijt)
# Souvlaki-spiesje (varkenshaas) op stokbrood met tzaitziki (Bob vd Spruijt, Kok en van der Arend)
# Kiprouleau omwikkeld met spek en gevuld met turf gestookte metworst en witte wijnjus, Pommes Fondant en Groenten (Bob vd Spruijt, de Haan en Kok)
# Dessertbuffet met Vinkeveense zoetigheden.

De Leveranciers:
Palingvisser Bert Klinkhamer: http://ervaarmagazine.nl/magazine-vinkeveense-plassen-02/paling-vinkeveen/

Firma Ruizendaal Waverveen: http://www.firmaruizendaal.nl/winkel/

Kaas/Zuivel boerderij Van der Arend: http://www.arendkaas.nl

Honing van de Koning: http://www.honingvandekoning.nl

De Groentehal (Kok): https://www.facebook.com/degroentehal/

Slagerij Bob van der Spruijt: http://www.slagerijbobvanderspruijt.nl

Dat was verrukkelijk dames en heren. Encore!

Zondag 2 april – lezing Bas Kreuger over de Waterlinie in De Ronde Venen
bas-kreugerlight

Dat was een spetterende lezing van Bas Kreuger over geschiedenis en nut van de Waterlinie voor NL en de Ronde Venen. En ondanks het mooie weer was de wachtkamer van het Spoorhuis goed gevuld. Bas weet echt veel van dit onderwerp, en bouwt ook een goed verhaal op. Conclusie: t heeft nogal wat gekost, maar zonder waterlinie hadden wij hier vaker vreemde soldaten over de vloer gehad.

Zaterdag 4 februari 2017: het eerste diner in de
Orient-Express.

gertorientexpress

Zaterdag 4 februari bereidde maitre Dick Pater een uniek orient-express diner (zie hieronder)  in een uitverkocht Spoorhuis. Dat was lekker Dick! Meer van dit soort thema-avonden volgen, dus volg ons op Facebook of schrijf u in voor onze nieuwbrief via info@hetspoorhuis.nl

dinerorientexpress

Lees hier het artikel dat het AD over deze bijzondere avond publiceerde.

Zondag 4 december 2016: Sinterklaas in het Spoorhuis Vinkeveen

img_6860

De goedheiligman gebruikte het Spoorhuis voor een paar dagen in december als zijn paleis. Kinderen konden een kleurplaat uit De Groene Venen bij hem inleveren – en voor de mooiste had de  Sint een aantal leuke prijzen. Er werden veel liedjes gezongen, treintjes gereden en de Sint was zo tevreden dat ie overweegt volgend jaar terug te keren. Dank u Sinterklaasje!

15252466_1605219159492121_7184948809747689319_o

15304267_1605218782825492_7459905035103394746_o

Zondag 6 november 2016: Hillary en Donald in het Spoorhuis Vinkeveen

14962732_1086906634762642_478777726615219207_n

Op deze Amerikaanse middag vertelde Gert Tetteroo over de Nederlandse wortels van New York. Erik van Bruggen gaf commentaar op de kansen van beide kandidaten in een uitverkocht Spoorhuis. 
De uitslag van de verkiezingen was helaas niet conform de verwachtingen van de vele aanwezigen: 100 % bij ons stemde op Hillary!

OpenMonumentendagOp zondag 11 september 2016 waren wij open voor het publiek ivm Open Monumentendag. Mede door een actie met weekblad de Groene Venen kwamen er heel veel mensen om het Spoorhuis te bezichtigen, historische films te bekijken en te luisteren naar de spoorhistorische verhalen van Cock Willers en Klaas Pater. Lees ook het verslag op onze Facebook-pagina.

Op zondag 3 juli 2016 zijn we met een enthousiaste groep gaan wandelen over de spoorlijn van Mijdrecht naar De Angstel, met een heerlijke lunch in het Spoorhuis. Het was heerlijk en op het laatst ook nog spannend.   Hier kunt u het verslag lezen.
Wim Wegman (hier op de foto centraal), de sprankelende spoor-schrijver over de voormalige Haarlemmermeer-lijnen, vertelde onderweg honderduit over opkomst en ondergang van deze bijzondere treinverbinding.

spoorwandelen0307light

Zondag 1 mei 2016
Lees hier een mooie blog over de inmiddels gehouden rondleiding op 1 mei 2016. Of bekijk hier een korte film-impressie van de 1-mei bijeenkomst, met als sprekers: journalist / spoorliefhebber Wim Wegman over opkomst en ondergang van de de Haarlemmermeer lijnen en het Station Vinkeveen, gevolgd door een wandeling door en rond het pand met geschiedeniskenner/scheepsbouwer Klaas Pater over hoogtepunten uit de geschiedenis van het Spoorhuis

flyer-lezing

Zaterdag 12 en Zondag 13 maart 2016 Open Dagen
Zondag 13 maart organiseerden wij een open dag voor alle Vinkeveners – dat werd heel erg druk met honderden bezoekers die het zojuist gerestaureerde spoorhuis wilden bewonderen. Er waren bijzondere bezoekers bij, met ondermeer twee kinderen van de laatste stationschef Boellaard die prachtige foto’s en twee jubileumboeken uit 1942 voor ons mee hadden.

10484737_561042920728042_291677598691185298_n
Zaterdag 12 maart ontvingen wij onze buren in het Spoorhuis – en dat was een zeer prettige kennismaking.

Maandag 7 maart 2016, Feestelijke (her)Opening Spoorhuis
spoorhuisgeopendlight

Maandag 7 maart 2016 werd het Spoorhuis feestelijk heropend door  commissaris van de Koning Willibrord van Beek en burgemeester Maarten Divendal. Het was een heerlijke en zonnige middag in Vinkeveen, en de feestvreugde werd nog verhoogd omdat oud-bewoonster mevrouw Stoof en nieuwe bewoner Gert Tetteroo beiden jarig waren. Stoomfluiten, klassieke trein-liedjes door Annemieke Tetteroo, een model van couturier Aziz en veel blije mensen: Leve het Spoorhuis! Hier het nieuws-item inclusief video die RTV Utrecht op 7 maart uitzond.

Het Spoorhuis is het meest origineel bewaard gebleven station uit de periode rond 1900.  Ideaal voor vergaderingen, brainstorm-sessies, feestelijkheden en evenementen. Wij staan open voor suggesties over onderwerpen voor publieks-evenementen, laat s.v.p. horen via info@hetspoorhuis.nl.

 

 

 

Scroll to Top