• Follow us on
  • rss

Evenementen

Het monumentale station is regelmatig geopend voor het publiek, meestel met een bijzonder evenement, activiteit of lezing. Abonneer u op onze nieuwsbrief via info@hetspoorhuis.nl, of volg ons op Facebook. Ideeën voor publieksevenementen zijn welkom!

Komende evenementen:
Zondag 14 januari 2018, 15.00 – 17.00
31 maart 1960 – een spoorwandeling door de Ronde Venen

Donderdag 31 maart 1960 wandelde en fietste Roef Ankersmit van Utrecht, waar hij studeerde, naar Haarlem, waar zijn moeder op een huis paste. Roef was al vroeg spoorgek en volgende het spoor van Nieuwersluis naar Aalsmeer. De jonge en talentvolle fotograaf  maakte ondermeer onderstaande prachtfoto van de inmiddels gesloopte brugwachterswoning 49 in de Demmerikse polder. Hij had een scherp oog voor het dagelijks leven, met ondermeer de was, werkvrouwen en parende honden. Die scherpe blik geeft unieke doorkijkjes naar een verdwenen wereld. We weten nu zelfs wie de dame op doe foto is! Op 14 januari deelt Roef meer dan 100 foto’s die hij – in verschillende periodes – van de Haarlemmermeer-spoorlijnen maakte.

brugwachterhuisjelight

Dezelfde middag vertelt Piet Pijper over ‘Speuren naar Sporen’, een zoektocht naar wat nog herinnert  aan de Haarlemmermeer-spoorlijn in het huidige landschap. Piet laat dit zien aan de hand van foto’s van fotograaf Hans ter Hoek.

Kosten: euro 10,00 per persoon, inclusief koffie/thee/wat lekkers. Reserveren aangeraden via info@hetspoorhuis.nl – want dit gaat druk worden!

Eerdere publieks-evenementen in het Spoorhuis:

Zaterdag 4 en zondag 5 november: Wild Weekend in het Spoorhuis

wild-diner

Dat was mooi en lekker en gezellig druk Spoorhuis-fans! Zaterdag 4 (volgeboekt)  en zondag 5 november (ook volgeboekt)  vond voor het eerst het ‘Tussen Jacht en Keuken Wild Diner’ plaats. Op basis van wild uit het eigen jachtveld van Bob van der Spruijt werd een ‘wild walking dinner’ geserveerd.

Het Menu:
* Steak tartaar van ree, klassieke tartaar van ree met kruiden crostini
* Dungesneden borst van wilde gans, creme van pastinaak, waterkers en pastinaak-chips
* Risotto van orzopasta met confit van wild zwijnbout, parmezaan en crumble van wildzwijnspek
* Slow cooked lende van hert, geserveerd met hutspot van gele wortel en glace Pedro Ximenez en gefrituurde peterselie
* Herfstachtig dessert

Een ‘walking dinner’op de begane grond van het Spoorhuis, met korte presentaties van de jager, verhalen van de stations-chef, heerlijke gerechten en bijpassende goede wijnen.
Dit was een activiteit van the Roundsman, Tussen Jacht en Keuken (Bob van der Spruijt) en het Spoorhuis Vinkeveen.

Zondag 10 september 2017: Open Monumentendag
spoorhuismonumentendag17b spoorhuismonumentendag17a spoorhuismonumentendag17

Samen met het Waterschap Amstel Gooi en Vecht hadden wij een heerlijk zomers programma voor Open Monumentendag samengesteld met bezichtigen, varen en wandelen. En t was  de enige zonnige dag van de week – dank u weergoden!

 Zowel het Spoorhuis als het monumentale Gemaal de Ruiter (foto) waren geopend. Zo’n 250 mensen bezochten het Spoorhuis, wandelden 50 minuten over mooiste deel Bellopad naar het gemaal De Ruiter. En dan per lijnbus, boot van schipper Klaas Pater (foto) of te voet weer terug naar het Spoorhuis. In dat spoorhuis gaf AGV archivaris Jan Blom een lezing: Droge Voeten in Vinkeveen, de geschiedenis van het waterbeheer.  Volgend jaar doen we weer mee. 

Zondag 2 juli, van 10.00 – 14.00: open huis ivm opening van het  Bellopad

bellopadopendag2 bellopadopendag3 bellopadopendag1

Het Bellopad is een wandeling van 19 km van Mijdrecht naar Abcoude, vernoemd naar de beroemde locomotief op deze lijn: de Bello.  Beleef natuur en cultuur langs het oude spoor. Het pad werd maandag 26 juni geopend door Burgemeester Divendal, en daarom was er open huis voor wandelaars en andere belangstellenden. Het was een hele fijne wandeldag!

Maandag 26 juni: opening van het Bellopad

Het Bellopad is een door het Spoorhuis geïnitieerde wandelroute van 19 km van Mijdrecht naar Abcoude. Beleef natuur en cultuur langs het oude spoor. Op 26 juni werd het Bellopad feestelijk geopend.

Ochtendprogramma opening Bellopad

bellopadopeningboswachtertim bellopadopeninginterviewrtvutrecht
In de ochtend kwamen zo’n 25 groep 8-ers van basisschool De Schakel naar het Spoorhuis – voor een verhaal van de geschiedenis van dit bijzondere monument. Daarna was het wandelen geblazen – een half uur over het Bellopad terwijl boswachter Tim van Staatsbosbeheer en Luuc Mur van de Groene Venen vertelden over alles wat groeit en bloeit in de Demmerikse polder. Toen kwamen we aan bij de plek waar die middag de burgemeester het Bellopad zou openen. De kinderen hebben meegeholpen met het opbouwen van de openings installatie en toen in een heerlijk zonnetje weer terug naar het Spoorhuis, alwaar een journalist van RTV Utrecht een aantal scholieren interviewde. Een prachtige ochtend!

Middagprogramma opening Bellopad

bellopadopeningdamespauw
De middag was gereserveerd voor partners en sponsors van het Bellopad, en voor burgemeester Divendaal die het pad op een bijzondere locatie opende.
Midden in de polder, bij de Veldwetering, is het in de jaren 60 gesloopte brugwachtershuisje 49 teruggeplaatst. Niet echt, maar op een groot doek. Burgemeester Divendal onthulde het kunstwerk, samen met twee dochters van brugwachter Pauw (foto links) – die jaren in het pand gewoond hebben – en Spoorhuis directeur Gert Tetteroo. Greet Boellaard (foto rechts), dochter van de laatste stationchef van Vinkeveen, zorgde middels een stoomfluit voor stemmig lawaai. Het Bellopad is geopend!

bellopadopeningwachtkamer

Zaterdag 27 en zondag 28 mei: KunstRondeVenen 2017

Kunstenaar en buurvrouw Laura Ruhe gebruikte het Spoorhuis voor een weekend als atelier  en galerie voor haar bijzondere beeldhouw-werken. Ook de kunstenaars Elianne Groenhart (schilder) en Edith Gerritsma (fotograaf) kozen het spoorhuis als ‘weekend- residence’ tijdens de Open Atelierroute Kunst Ronde Venen in mei. Ondanks de hitte konden wij honderden kunstliefhebbers, waaronder ook een aantal kopers, ontvangen.

kunstrondevenen2logo-kunstrondevenen-2017-fc-200_1486216214laura

kunstrondevenen1

Zondag 7 mei: Lezing Ad van Uchelen over De Gierzwaluw
Inclusief spectaculaire videobeelden van deze ‘100 dagen vogel’.

lezinggierzwaluwen

Gierzwaluwen-freak Ad van Uchelen weet bijna alles van zeer bijzondere vogel (en Spoorhuis-bewoner). Naast veel informatie en foto’s deelde Ad verbijsterend mooie en levensechte filmbeelden met ons die in een van zijn 10 camera-observatiekasten geschoten zijn voor de komende bioscoopfilm ‘De Wilde Stad’ . Volgend jaar nog een keertje Ad!

De Glorie van Vinkeveen
Zaterdag 8 april van 19.00 – 22.00 in het Spoorhuis Vinkeveen.
De lekkerste gerechten met Vinkeveense ingrediënten

wax-seal-vinkeveen

gloriebobimg_8010img_8011img_8012img_8013img_8014
Een persoonlijk bericht van Gert Tetteroo:
Ik woon nu iets meer dan een jaar in Vinkeveen en wat mij als restaurant-zoon direct opviel: het buitensporig goede aanbod van hoge kwaliteit voedsel, zowel in winkels als restaurants. Van de heerlijke op turf gerookt metworst van slager Bob van der Spruijt, de ambachtelijke kazen van Annie en Leon van der Arend, de autochtone paling van Bert Klinkhamer, Baambrugs big varken van de Lindenhoff, de groenten van de Groentehal aan de Demmerik (alleen de geur al als je de winkel binnenloopt),: de kwaliteit is bijzonder hoog. En bovenstaand lijstje is zeker (!) niet uitputtend, er is nog veel meer lekkers te halen alhier.

Dat hebben we 8 april laten zien, onder de bezielende leiding van Maitre Dick Pater. Met zijn 7-gangen Orient-Express diner scoorde Dick in februari al een 10 in een uitverkocht Spoorhuis. Op 8 april ging hij nog een stapje verder met het volgende verpletterend lekkere 8-gangen diner met Vinkeveense ingrediënten. En ondertussen genoten de 50 gasten en wijzelf van video’s over Oud-Vinkeveen inclusief de VaarVeiling (de oorsprong van de hoge culinaire ontwikkeling alhier), en praatjes van TopSlager Bob van de Spruijt, Kaas-virtuoos  Leon van der Arend en IJsartiest Jerry Jacob (IJsbeer).

Het Menu

# Scroppino met een amuse van palingmousse (palingvisser Bert Klinkhamer)
# ½ peertje met blauwe kaas, walnoten en honingdressing (Firma Ruizendaal, Kaasboerderij van der Arend en Honing van de Koning)
# Carpaccio van runder-rookvlees (Slager Bob van der Spruijt, De Groentehal)
# Unagi Nigiri – sushirijst met gerookte paling, zoetzure komkommer en appelstroop (Klinkhamer, Groentehal en Ruizendaal)
# Kaasterrine van 3 á 4 Vinkeveense kazen met ossenhaas en portgelei (van der Arend, Bob vd Spruijt)
# Souvlaki-spiesje (varkenshaas) op stokbrood met tzaitziki (Bob vd Spruijt, Kok en van der Arend)
# Kiprouleau omwikkeld met spek en gevuld met turf gestookte metworst en witte wijnjus, Pommes Fondant en Groenten (Bob vd Spruijt, de Haan en Kok)
# Dessertbuffet met Vinkeveense zoetigheden.

De Leveranciers:
Palingvisser Bert Klinkhamer: http://ervaarmagazine.nl/magazine-vinkeveense-plassen-02/paling-vinkeveen/

Firma Ruizendaal Waverveen: http://www.firmaruizendaal.nl/winkel/

Kaas/Zuivel boerderij Van der Arend: http://www.arendkaas.nl

Honing van de Koning: http://www.honingvandekoning.nl

De Groentehal (Kok): https://www.facebook.com/degroentehal/

Slagerij Bob van der Spruijt: http://www.slagerijbobvanderspruijt.nl

Dat was verrukkelijk dames en heren. Encore!

Zondag 2 april – lezing Bas Kreuger over de Waterlinie in De Ronde Venen
bas-kreugerlight

Dat was een spetterende lezing van Bas Kreuger over geschiedenis en nut van de Waterlinie voor NL en de Ronde Venen. En ondanks het mooie weer was de wachtkamer van het Spoorhuis goed gevuld. Bas weet echt veel van dit onderwerp, en bouwt ook een goed verhaal op. Conclusie: t heeft nogal wat gekost, maar zonder waterlinie hadden wij hier vaker vreemde soldaten over de vloer gehad.

Zaterdag 4 februari 2017: het eerste diner in de
Orient-Express.

gertorientexpress

Zaterdag 4 februari bereidde maitre Dick Pater een uniek orient-express diner (zie hieronder)  in een uitverkocht Spoorhuis. Dat was lekker Dick! Meer van dit soort thema-avonden volgen, dus volg ons op Facebook of schrijf u in voor onze nieuwbrief via info@hetspoorhuis.nl

dinerorientexpress

Lees hier het artikel dat het AD over deze bijzondere avond publiceerde.

Zondag 4 december 2016: Sinterklaas in het Spoorhuis Vinkeveen

img_6860

De goedheiligman gebruikte het Spoorhuis voor een paar dagen in december als zijn paleis. Kinderen konden een kleurplaat uit De Groene Venen bij hem inleveren – en voor de mooiste had de  Sint een aantal leuke prijzen. Er werden veel liedjes gezongen, treintjes gereden en de Sint was zo tevreden dat ie overweegt volgend jaar terug te keren. Dank u Sinterklaasje!

15252466_1605219159492121_7184948809747689319_o

15304267_1605218782825492_7459905035103394746_o

Zondag 6 november 2016: Hillary en Donald in het Spoorhuis Vinkeveen

14962732_1086906634762642_478777726615219207_n

Op deze Amerikaanse middag vertelde Gert Tetteroo over de Nederlandse wortels van New York. Erik van Bruggen gaf commentaar op de kansen van beide kandidaten in een uitverkocht Spoorhuis. 
De uitslag van de verkiezingen was helaas niet conform de verwachtingen van de vele aanwezigen: 100 % bij ons stemde op Hillary!

OpenMonumentendagOp zondag 11 september 2016 waren wij open voor het publiek ivm Open Monumentendag. Mede door een actie met weekblad de Groene Venen kwamen er heel veel mensen om het Spoorhuis te bezichtigen, historische films te bekijken en te luisteren naar de spoorhistorische verhalen van Cock Willers en Klaas Pater. Lees ook het verslag op onze Facebook-pagina.

Op zondag 3 juli 2016 zijn we met een enthousiaste groep gaan wandelen over de spoorlijn van Mijdrecht naar De Angstel, met een heerlijke lunch in het Spoorhuis. Het was heerlijk en op het laatst ook nog spannend.   Hier kunt u het verslag lezen.
Wim Wegman (hier op de foto centraal), de sprankelende spoor-schrijver over de voormalige Haarlemmermeer-lijnen, vertelde onderweg honderduit over opkomst en ondergang van deze bijzondere treinverbinding.

spoorwandelen0307light

Zondag 1 mei 2016
Lees hier een mooie blog over de inmiddels gehouden rondleiding op 1 mei 2016. Of bekijk hier een korte film-impressie van de 1-mei bijeenkomst, met als sprekers: journalist / spoorliefhebber Wim Wegman over opkomst en ondergang van de de Haarlemmermeer lijnen en het Station Vinkeveen, gevolgd door een wandeling door en rond het pand met geschiedeniskenner/scheepsbouwer Klaas Pater over hoogtepunten uit de geschiedenis van het Spoorhuis

flyer-lezing

Zaterdag 12 en Zondag 13 maart 2016 Open Dagen
Zondag 13 maart organiseerden wij een open dag voor alle Vinkeveners – dat werd heel erg druk met honderden bezoekers die het zojuist gerestaureerde spoorhuis wilden bewonderen. Er waren bijzondere bezoekers bij, met ondermeer twee kinderen van de laatste stationschef Boellaard die prachtige foto’s en twee jubileumboeken uit 1942 voor ons mee hadden.

10484737_561042920728042_291677598691185298_n
Zaterdag 12 maart ontvingen wij onze buren in het Spoorhuis – en dat was een zeer prettige kennismaking.

Maandag 7 maart 2016, Feestelijke (her)Opening Spoorhuis
spoorhuisgeopendlight

Maandag 7 maart 2016 werd het Spoorhuis feestelijk heropend door  commissaris van de Koning Willibrord van Beek en burgemeester Maarten Divendal. Het was een heerlijke en zonnige middag in Vinkeveen, en de feestvreugde werd nog verhoogd omdat oud-bewoonster mevrouw Stoof en nieuwe bewoner Gert Tetteroo beiden jarig waren. Stoomfluiten, klassieke trein-liedjes door Annemieke Tetteroo, een model van couturier Aziz en veel blije mensen: Leve het Spoorhuis! Hier het nieuws-item inclusief video die RTV Utrecht op 7 maart uitzond.

Het Spoorhuis is het meest origineel bewaard gebleven station uit de periode rond 1900.  Ideaal voor vergaderingen, brainstorm-sessies, feestelijkheden en evenementen. Wij staan open voor suggesties over onderwerpen voor publieks-evenementen, laat s.v.p. horen via info@hetspoorhuis.nl.

 

 

 

Scroll to Top